Classic Tanguy En Laverdure

 

Classic.Tanguy.En .Laverdure

Tekenaar: Durand Matthieu
Scenarist: Charlier Jean-Michel
Uitgeverij: Arboris

Aan de lezers die niet opgegroeid zijn met de klassieke luchtvaartstrips van Buck Danny, Dan Cooper en Tanguy en Laverdure én die benieuwd zijn naar de look & feel van dergelijke klassiekers, één advies: kopen. Onmiddellijk zullen ze begrijpen waarom er veel collega-stripliefhebbers lyrisch kunnen zijn over hun vliegende helden. De anderen worden geconfronteerd met knoerten van déjà-vus.

In dit verhaal maken we kennis met een testvlieger die een spion van een andere vliegtuigmaatschappij blijkt te zijn, de vermoedens van sabotage, de crash van de twijfelende piloot, de piloten die ondanks het gevaar op crashen weigeren hun schietstoel te gebruiken, de totaal ongeschikte, mogelijke bruid van een van de hoofdrolspelers die op een luchtdoop getrakteerd wordt, het geblokkeerde landingsgestel dat met touch & go’s gedeblokkeerd wordt, enzovoort. Dergelijke gebeurtenissen komen voor in heel wat albums, maar allemaal samen zie je ze ook in een andere strip van 1971. Lees maar eens Proefmodel FX-13 (en zijn opvolger Het ZZ Eskader) in de reeks Buck Danny, getekend door grootmeester Victor Hubinon op scenario van… Jean-Michel Charlier. Toeval bestaat niet.

En is dat nu erg? Bwaneen. Het verhaal is nu eenmaal gebaseerd op de roman L’Avion qui Tuait ses Pilotes uit 1971 van de hand van rasverteller en klassescenarist Charlier. De vertaling van die roman is gestart in De Complete Tanguy en Laverdure 7.

Pluimen ook voor tekenaar Matthieu Durand die eerder de luchtvaartreeksen Team Rafale en Rafale Leader publiceerde op scenario van Frédéric Zumbiehl. Team Rafale verschijnt vanaf volgend jaar trouwens in vertaling. Albert Uderzo hoeft zich niet in zijn graf om te draaien, want dat is nog niet gedolven. Durand koppelt technisch meesterschap aan een elegante stijl. Faut le faire.

Hoewel we het scenario van deel 2 grotendeels kunnen voorspellen, kijken we er toch al naar uit. Voorspelbare klasse heeft ook zijn charmes. Vraag dat maar aan onze wederhelft.

___________________________

___________________________

___________________________