Comanche

 

comanche

Tekenaar : Huppen Hermann
Scenarist : Regnier Michel
Uitgeverij : Lombard

We moeten een jaar of tien geweest zijn. Cowboys en indianen kenden we van de zondagnamiddagfilms met John Wayne, twee dozen Playmobil, een plastic versie van Fort Laramie met bijhorende soldaatjes, Jommekes Propere Voeten en Lucky Luke natuurlijk. Op de lokale rommelmarkt scoorden we op een gegeven moment het derde deel van deze Comanche: De Wolven van Wyoming. Van een shock gesproken, dat was me er eentje! Vergeet de klassieke zwart-witvoorstelling van goeien en slechten, vergeet de speelplaatsromantiek, vergeet de afgeborstelde ordehandhavers,… Dit was gedurfd, rauw, ongepolijst en on-ge-lo-fe-lijk krachtig. De finale confrontatie tussen Judd Dobbs en de Prediker bleek na al die jaren nog steeds op ons netvlies gebrand te staan. Zowel scenarist Greg als tekenaar Hermann wilden met deze reeks bakens verzetten en stegen boven zichzelf uit. Dit leidde zelfs tot een Engelse vertaling en een bescheiden succes in de VS, waar vooral het hyperrealisme geprezen werd.

In deze integrale Het Brandmerk van Dobbs bundelt uitgeverij Sherpa de albums De Wolven van Wyoming, De Hemel Is Rood boven Laramie (die titel!!!) en Nacht over de Woestijn. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een beetje raar dat ze niet met de eerste delen beginnen, maar als binnenkomer kan deze selectie wel tellen. In deze albums staat namelijk de zoektocht naar gerechtigheid van Comanches rechterhand Red Dust centraal, zodat je de integrale als een op zichzelf staande trilogie kunt lezen die geen voorkennis vereist. De verhaallijn is trouwens zo knap geconcipieerd dat het verhaal ook bij niet-westernliefhebbers hoge ogen blijft gooien. Bovendien heeft Hermann achteraf nooit meer een mooiere dame getekend dan het titelpersonage van deze reeks!

Er is al heel wat digitale inkt gevloeid over de prijszetting van deze integrale. Laten we het er op houden dat het een zeer mooie uitgave is geworden die (volgens onze spionnen bij de stripspeciaalzaken) moeiteloos zijn weg naar de koper aan het vinden is. Na de grote respons op de aankondiging van deze integrale werd alsnog beslist om alle andere verhalen van Hermann en Greg in drie bijkomende integrales uit te geven, vandaar het volgnummer 2 bovenaan deze bespreking.

___________________________

___________________________

___________________________