Caatinga

 

Caatinga

Tekenaar: Huppen Hermann
Scenarist: Huppen Hermann
Uitgeverij: Lombard

In 1997 bracht Hermann Caatinga uit als een van de eerste one-shots in de toen kersverse collecte Getekend. In die tijd was hij zelf nog maar net begonnen met het maken van losstaande albums naast Jeremiah. In Caatinga bevinden we ons in het Brazilië van de jaren dertig. Aan de basis van het verhaal ligt het historische fenomeen van de Cangaceiros. Dit waren opstandige boeren die gevaarlijk dicht aanleunden bij ordinaire moordenaars. Diamantino da Rocha, zoon van een door een grootgrondbezitter vermoorde familie, sluit zich aan bij die Cangaceiros. Zo begint hij aan een bloedige tocht op zoek naar wraak.

Caatinga was een van de eerste strips die Hermann tekende in zijn directe-kleurenstijl. Opnieuw ademen de tekeningen gewoon sfeer uit. Desolate landschappen en getormenteerde figuren, er zijn weinig tekenaars die Hermann hierin kunnen overtreffen. Na tien jaar blijven de pagina’s overtuigend overeind. Ook het verhaal behoudt zijn intensiteit. Hermanns wereldbeeld blijft onveranderd en weinig genuanceerd. Het blijft evenwel jammer dat hij soms de kansen laat liggen om een tijdsportret te schetsen van een weinig gekend land in een al even ongekende periode. Het verhaal van Diamantino overstijgt ook de structuur van de gemiddelde Jeremiah niet. De verhalen van Yves H. die de laatste jaren Hermanns trouwste verhalenleverancier lijkt voor albums als The Girl from Ipanema en Zhong Huo, durven gelukkig al eens wat complexer uit de hoek te komen.

Binnenkort verschijnt nog een volledig nieuwe Hermann, naar goede gewoonte op scenario van zijn zoon Yves H.. Het eerste deel van de piratenstrip De Duivel der Zeven Zeeën zal in de collectie Vrije Vlucht verschijnen. Net als Caatinga geeft ook die strip Hermann weerom de gelegenheid om grafisch verrassend uit de hoek te blijven komen.

___________________________

___________________________