Dampierre

 

dampierre

Tekenaar: Swolfs Yves
Scenarist: Swolfs Yves
Uitgever : Glénat

Van eind 1792 tot 1796 groeide de opstand tegen de Franse revolutie in de Vendée (westen van Frankrijk, tussen Bretagne en Bordeaux) uit tot een ware oorlog tussen de katholieke plattelandsbevolking (royalisten) en de feodale heren (revolutionairen). De gevolgen waren verschrikkelijk, de massamoorden op de royalisten worden nu zelfs als een genocide beschouwd.

Het is tegen deze achtergrond dat we Julien Dampierre, onze held, en zijn onafscheidelijke geliefde Ariane terugvinden.

Gespreid over tien delen volgen we de ontwikkeling van Dampierre van jongeman die schermlessen neemt bij schermmeester Forestier tot ervaren strijder aan de zijde van de royalisten. Ondertussen versiert hij niet alleen Ariane, de mooie dochter van Forestier, maar maakt hij ook indruk op de bloedmooie weduwe, Madame de Saint – Didier. Deze laatste heeft echter haar eigen plannetje met Julien in gedachten.

De verhalen zijn boeiend en overlopen diverse episodes uit deze oorlog. Naast heroïsche gevechten aan de zijde van aanvoerders als Stofflet en Cathelineau is er ook nog tijd voor het opsporen en ontmaskeren van verraders en het zoeken naar een geheime schat.

Voor de liefhebbers van historische strips komen er voldoende authentieke feiten aan bod en zoals we gewend zijn van Swolfs creëert hij echt de sfeer uit die tijd (voor zover ik dat kan weten natuurlijk).

De eerste twee delen van de reeks neemt hij naast het scenario ook het tekenwerk voor zijn rekening en het moet gezegd worden, dat is subliem. Qua tekenwerk doet dit niet onder voor Durango. Helaas geeft Swolfs in het derde deel de tekenpen over aan Eric (Frédéric Delzant), die er toch een heel andere stijl op nahoudt. Zonder afbreuk te doen aan het talent van Eric kan dit album toch niet tippen aan de door Swolfs getekende meesterwerkjes. Voor de overige delen neemt Pierre Legein de tekenpen over. Het is niet helemaal Swolfs, maar het tekenwerk behoort toch tot de betere klasse.

In deel tien neemt Legein ook het scenario voor zijn rekening. Omdat ze gezocht worden als royalistische agenten vlucht ons dappere duo naar Halle (omgeving Brussel) waar ze verwikkeld raken in een kluwen van verraad. In dit deel krijg je tevens een samenvatting van de vorige negen delen en enkele pagina’s met knappe schetsen en studies van Legein.

___________________________

___________________________

___________________________