De Autoreportages Van Margot

 

De.Autoreportages.Van.Margot

Tekenaar: Marin Olivier, Zuiden Emilio van der
Scenarist: Marin Olivier
Uitgever: Silvester

Automatisch dachten we met het one-shot Het Geheim van de Traction 22 met een vehikel vandoen te hebben dat vooral het merk Citroën in de kijker moet zetten. Bij lezing wordt duidelijk dat Olivier Marin in de eerste plaats zijn passie voor de Traction-reeks in een verhaal wilde gieten. Een behoorlijk geslaagd verhaal dan nog.

De Traction Avant 22 pk heeft echt bestaan. De wagen werd in 1934 op de Autosalons van Parijs en Brussel aan het publiek voorgesteld. Meer technische details lees je achterin het album waarna een reeks cartoons en pin-ups de extra pagina’s opfleuren. De 22 raakte niet in productie. Amper zes tot twintig exemplaren zouden gebouwd zijn. En niemand op de hele wereld weet er tot op de dag van vandaag een te vinden. In september 1959 (is dat nu geen veertig jaar geleden?) krijgt een stagiaire op de redactie van een automagazine de opdracht een artikel te schrijven over de 22. Het machogebroed dat de redactie huisvest denkt eens goed te kunnen lachen met het wicht, maar het ondernemende juffertje vindt voorwaar een spoor naar een exemplaar van de mysterieuze wagen. Mieters! Al snel ondervindt ze dat de weg naar de wagen helemaal niet is geasfalteerd bij wijze van spreken om je duidelijk te maken dat ze heel wat moeilijkheden en tegenstand tegenkomt. Bovendien probeert een collega de primeur van haar af te snoepen.

Anders nog dan een gedreven detectivestrip is Het Geheim van de Traction 22 een eerbetoon aan de jaren vijftig. Dat manifesteert zich in goed uitgewerkte decors, kledij, wagens, kapsels, het gedrag van mannen jegens vrouwen (een beteje zoals in de tv-reeks Mad Men dus) en zelfs het taalgebruik. Let ook op de cameo van Robbedoes. Het gehele verhaal baadt in een quasi zorgenloos sfeertje dat enkel kan leiden naar een happy end, dat je dan ook krijgt, een innige kus incluis.

Het afgeronde verhaal is geschreven door Olivier Marin, een Fransman, maar hij voelt zich nauw verwant met België en meerbepaald Brussel dat hij regelmatig bezoekt. Als autodidact (!) doorliep hij een leerproces door de strips van Kuifje en Blake en Mortimer na te tekenen en er eigen verhalen van te fabriceren. Voor Het Geheim van de Traction 22 tekende hij de decors en de wagens. De personages liet hij over aan Emilio Van der Zuiden. Omdat dit album bij de kleine Franse uitgeverij Paquet al na één maand moest worden herdrukt en het ook in het Nederlands en Duits verschijnt, kreeg Marin groen licht om een tweede verhaal met Margot te bedenken. Het zal verschijnen in 2010.

___________________________

___________________________

___________________________