De Avonturen Van Hel

 

Avonturen Hel

Tekenaar: Oreel Danker Jan
Scenarist: Kuijpers Henk
Uitgever : Don Lawrence Collection

Wat hebben we hier? Een nieuwe Nederlandse strip uit de stal van uitgeverij Don Lawrence Collection, een uitgeverij die tegenwoordig aardig aan de weg timmert met het stripblad Eppo als springplank. De strip heet De Avonturen van Hel, een beetje rare naam vinden wij, maar vooruit. Hel is de naam van het hoofdpersonage, een bekoorlijke blonde jongedame die ook de cover siert.

Het verhaal kent een vliegende start. Wie Hel is en waar ze vandaan komt, blijft eerst nog ongewis. Pas in de loop van het verhaal komen we meer over haar te weten. In dit eerste deel staan de koffers van dokter Raz Fadraz centraal. Deze oude oosterse avonturier heeft zijn levenswerk jaren geleden in twee koffers nagelaten. Koffers vol dossiers over oude geheimen, grote mysteries en legendarische rijkdommen die nu plotseling opduiken op een uitverkoop. De koffers komenop toevallige wijze in handen van Hel en zij wordt vrijwel direct belaagd door handlangers van een louche kunsthandelaar die juist zijn zinnen had gezet op het verkrijgen van de koffers. Onze kersverse heldin gebruikt al haar talenten en vaardigheden om de slechteriken te slim af te zijn en zij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Het hoofd van scenarist Henk Kuijpers loopt overduidelijk over van ideeën waar hij in zijn eigen reeks Franka geen plaats voor heeft, of simpelweg geen tijd voor heeft om ze zelf te tekenen. Maar Henk Kuijpers is en ademt Franka en het is dan ook onmogelijk om in De Avonturen van Hel niet de parallellen te zien met zijn reeks. Tekenaar Danker Jan Oreel doet ook een duit in het zakje door in de stijl van Kuijpers te werken. Zijn platen zorgen dan ook voor veel kijkplezier met veel personages en gedetailleerd uitgewerkte decors. Zijn tekenstijl is echter fijner en realistischer. Bij de personages permitteert hij zich een wat meer karikaturale stijl. Op het eerste gezicht een wat vreemde mix, maar het resultaat is geslaagd, geloofwaardig en luchtig tegelijk.

Of het de blonde Hel lukt om de dossiers voor zichzelf te houden, gaan we hier niet verklappen maar duidelijk is dat de inhoud van de koffers voldoende aanknopingspunten biedt voor veel meer avonturen in deze nieuwe serie. Wij juichen dat toe want deze strip heeft de potentie om uit te groeien tot een vaste waarde in het Nederlandstalige striplandschap. Deel 2 wordt geschreven door West – Vlaming Ivan Claeys.

___________________________

___________________________

___________________________