De Avonturen Van Scott Leblanc

 

Scott.Leblanc

Tekenaar: Viguerie Christophe de
Scenarist: Geluck Philippe
Uitgeverij: Casterman

De klare lijn, het sfeertje van de jaren 1960, de naïeve reporter,… De Avonturen van Scott Leblanc (naar de overleden uitgever van Le Lombard, Raymond Leblanc, allicht) mag gerust doorgaan voor een parodie op Kuifje en andere onderzoeksjournalisten. Het verschil met zijn illustere voorgangers is dat Scott Leblanc effectief werkt voor zijn beroep. Hij schrijft de rubriek Dieren en Sterren voor het Franse magazine Bien en Vue en focust liever op het hondje van een actrice dan op een bankoverval verder in de straat want “Voor mij is een missie een missie! En een missie is heilig!” Deze al te goedhartige dierenliefhebber wordt daarom uitgelachen op de redactie, maar de hoofdredacteur gelooft nog in hem en stelt hem een interview voor met een geleerde die binnenkort de Nobelprijs zou kunnen winnen. Scott ziet er direct een kans in om ‘m te ondervragen over zijn favoriete dier. Wat volgt is een rollercoaster van avonturen met een gekke geleerde, een complot, nucleaire proeven en een braverik van een reporter die dat allemaal niet doorheeft.

Is getekend: Philippe Geluck, de in Frankrijk wereldbekende Belgische komiek en tekenaar van De Kat, die instaat voor het jolige scenario. Hij beheerst vooral het kortere werk in de vorm van strookjesstrips en cartoons. De grappen in Scott Leblanc werken wel, ook degene die een running joke vormen, maar het moet ook nog ingepast kunnen worden in een verhaal dat je als lezer constant alert moet houden. Dat een verhaal van volle albumlengte een ander pak mouwen is, zal Geluck ook wel moeten toegeven. De plot is wat dat betreft een tikkeltje van ondergeschikt belang. Langs de andere kant overheersen de grappen dan toch weer niet om er een onnozele vertelling van te maken. Scott verrast zelfs nu en dan door zich kordaat en ondernemend op te stellen, zoals een echte stripheld dus.

Devig is een tekenaar die qua stijl erg dicht aanleunt bij Hergé zonder die ooit te overvleugelen. Uiteraard. Negen andere albums staan al aangekondigd op de backcover. Voor ons hoeft dat geeneens een grap te zijn.

___________________________

___________________________

___________________________