De Jonge Jaren van Blueberry

 

de.jonge.jaren.van.blueberry

Tekenaar: Giraud Jean
Scenarist: Charlier Jean – Michel
Uitgever : Dargaud

Blueberry (Engels voor “blauwe bes”) is het hoofdpersonage in een reeks realistische westernstrips, een creatie van de Waalse stripauteur Jean – Michel Charlier en de Franse tekenaar Jean Giraud. De eerste aflevering verscheen in 1965 in het Franse stripblad Pilote. In Nederland werden de verhalen voorgepubliceerd in Pep en later in Eppo.

De strip speelt zich af in de jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Aanvankelijk zijn de verhalen stevig geworteld in de klassieke mythologie van het Wilde Westen waarbij de makers veel van hun inspiratie gevonden lijken te hebben in de cavalerietrilogie van filmregisseur John Ford. Maar al snel krijgt de reeks het karakter van een spaghettiwestern met als belangrijkste thema’s wraak, hebzucht en verraad. Hoofdpersoon Mike Steve Blueberry Donovan (gemodelleerd naar acteur Jean – Paul Belmondo) verwordt tot een antiheld die voortdurend op de vlucht is.

Na de dood van Charlier continueert tekenaar Giraud de reeks met scenario’s van eigen hand. In de laatste delen (Vanaf Mister Blueberry) verandert de reeks opnieuw van karakter. Giraud kiest voor het genre van de revisionistische western en maakt een deconstructie van zijn geesteskind.

Vanwege het succes van de strip ontstonden twee nevenseries. De jonge jaren van Blueberry speelt zich af tijdens de burgeroorlog. De strip werd aanvankelijk door Giraud getekend, maar later overgenomen door Colin Wilson en nog later door Michel Blanc – Dumont. De serie Marshal Blueberry heeft als tekenaars William Vance en Michel Rouge gehad.

___________________________

___________________________

___________________________