De Musketiers

 

Musketiers

Tekenaar: Maezelle Luc
Scenarist: Cauvin Raoul
Uitgever : Dupuis

Vandaag bedachten we een term die op maat is gesneden voor Raoul Cauvin want is hij niet waarlijk de koning van de easy – reading strip? Zijn scenario’s blinken uit in eenvoud, maar ook in het opstellen van rechtlijnige logica is (of was) hij een meester. We bedoelen het geeneens als verwijt want door de jaren heen hebben we zo vaak complex geconstrueerde strips gelezen dat elk nieuw album van bijvoorbeeld De Blauwbloezen een verademing zonder meer is die bij ons steevast bovenaan een zo snel mogelijk te lezen toren strips belandt.

Maar voor elk succes staan meerdere gefaalde reeksen. De Musketiers, aanvankelijk begonnen als Cara en Calebas, is nooit doorgebroken bij gebrek aan een solide albumreeks. Het gaat nochtans ook over een duo van twee quasi tegengestelde karakters: hij, een sympathieke en plichtsbewuste musketier, zij een opvliegend mollig boerenpaard. Met zijn twee beste vrienden vormt Calebas een persiflage op De Drie Musketiers in dienst van de Franse koning, de eeuwige strijd met de soldaten van de kardinaal incluis.

In het weekblad Robbedoes volgden in de jaren 1970 en 1980 meerdere kortverhalen en langere verhalen van 22 pagina’s. Twee van die langere verhalen, De Markiezin van Poppedeine uit 1974 en het oudere Allen tegen Eén… Eén tegen Allen! uit 1972 bundelde Arcadia vzw in een luxueus uitgevoerd album in de piekfijn verzorgde collectie Arcadia Archief. Het grafische verschil tussen de twee verhalen is opvallend. In beide verhalen zijn zowat alle mannelijke personages gedrongen mannetjes, beweeglijke, rubberen speelgoedpoppetjes bijna. In het tweede verhaal zijn de mannetjes nog plooibaarder. De tekenfilminvloed van Mazel is duidelijk merkbaar. Het geeft de tekeningen een gezellige, oerdegelijk klassieke touch die we van het weekblad Robbedoes uit deze periode gewend waren. Indertijd lazen we deze verhalen zeer graag. Het had zijn plaats in het blad verdiend. Een herlezing van de nu veertigjarige De Musketiers heeft het stof op onze nostalgische herinneringen wel wat weggeblazen. We zijn natuurlijk zelf ook ouder geworden.

Een interview met heel wat extra snoepjes voor het oog vervolledigen de uitgave. Daarin verschaft tekenaar Mazel meer achtergrondinfo over de niet steeds prettig verlopen carrière en de gevolgen voor de reeks De Musketiers. Na verloop van tijd nam Mazel het van Cauvin over en laat die scenario’s nu net van mindere kwaliteit zijn. Een deel ervan bundelde Arcadia vzw al in het vorige album in deze nostalgische collectie. Er resteren nu nog genoeg onuitgegeven verhalen voor meerdere albums. Daarin speelt Milady nu en dan mee, een tegenspeelster van de drie musketiers die de reeks een extraatje gaven. Met dank aan Cauvin.

___________________________

___________________________

___________________________