De Sluipschutter

Ogenblikje...

De.Sluipschutter

Tekenaar: Tardi Jacques
Scenarist: Manchette Jean-Patrick, Tardi Jacques
Uitgever : De Bezige Bij, Oog & Blik

Huurmoordenaar Christian, né Martin Terrier, heeft genoeg van zijn gewelddadig leven. Hij keert terug naar het dorp waar hij opgroeide om zijn jeugdliefde op te zoeken. Zijn opdrachtgevers zijn het echter oneens met zijn vroegtijdige pensionering en komen hem achterna. Martin zal nog enkele zaakjes moeten afhandelen voor hij op rust kan.

Jacques Tardi verwerkte al eerder boeken van de Franse thrillerauteur Jean-Patrick Manchette tot strips, maar De Sluipschutter is toch wel heel erg zwart van ziel geworden. Het verhaal wordt gebracht tegen de achtergrond van het prachtig in beeld gebrachte Parijs van de jaren 1970 (let maar eens op de auto’s).

Los van een paar streepjes sociale kritiek is deze strip vooral één lange uitbarsting van geweld, bijzonder grafisch in beeld gebracht. En wat opvalt, is de totale afwezigheid van hoop. Jeugdliefdes haten je, vrienden verraden je, ontschuldigen worden niet ontzien en er zijn geen happy endings.

We willen de paar kleine foutjes die deze strip heeft (zoals een paar behoorlijk vreemde plotwendingen) gerust vergeven, want Tardi leverde hier een strip af die je als een film noir in het verhaal meezuigt en je niet meer loslaat.

___________________________

___________________________