Intox

 

Intox

Tekenaar: Mangin Olivier
Scenarist: Chaillet Gilles
Uitgever : Talent

De strip Intox snijdt misschien wel een nieuw subgenre aan in de categorie thriller; en dan meer specifiek rond hulporganisaties. Origineel is het plot in elk geval, want we kunnen ons geen strip voor de geest halen die enigszins gelijkaardig is.

De Guatemalteekse stad San Juan en omgeving wordt getroffen door een aantal hevige aardbevingen. Onmiddellijk stuurt de tv – zender MV3000 verslaggeefster Lea Valmont op pad. Ook de nodige hulpdiensten worden ingeschakeld, maar die komen slechts traag op gang. Wanneer de ramp zijn hoogtepunt bereikt, werpt zich ene Pablo in de schijnwerpers. De lokale bevolking bombardeert hem dadelijk tot ‘El Salvador’, de redder. Na verloop van tijd wordt Pablo een echte volksheld. Iemand waar de gewone Guatemalteek naar luistert. Iemand met veel invloed dus. Daarom wil MV3000 Pablo naar Parijs halen voor een interview. Maar of hij daarvoor gewonnen is en of hij diegene is waarvoor hij zich uitgeeft is nog maar de vraag.

Gilles Chaillet nam in 1976 de reeks Lefranc over van zijn vriend en leermeester Jacques Martin. De samenwerking zou duren tot 1998, van deel 5 tot deel 13. Hij schrijft intussen met wisselend succes ook scenario’s voor zijn eigen reeksen (van het klassieke en gesmaakte Vasco tot het vreselijke De Laatste Profetie) en scenario’s voor anderen. Maar deze Intox is ’n schot in de roos. Waar deel één op sommige plaatsen nogal stroef was, evolueert Operatie Pablo in een erg onderhoudende thriller met een razende vaart. Tekenaar Olivier Mangin is in Strasbourg geboren en autodidact. Verder dan vijf regionale historische strips kwam hij vooralsnog niet. Beroepshalve is hij dan ook artistiek directeur bij een reclamebureau. Maar via François Dermaut (Malefosse) leerde hij Chaillet kennen en samen begonnen ze de voortreffelijke reeks Intox die kan teren op een goed gebundeld, hedendaags scenario. Ook de wat afgelikte tekeningen van Mangin lenen zich daar prima voor. Meer moet het soms echt niet zijn.

___________________________

___________________________

___________________________