Matt Peterson

 

Matt.Peterson

Tekenaar: Delitte Jean-Yves
Scenarist: Bollée Laurent-Frédéric
Uitgeverij: Casterman, L’Equipe

Matt Peterson is een fotoreporter. Hij werkt voor de Franse sportkrant L’Equipe en verslaat voor hen in Londen de Olympische Spelen die in werkelijkheid ook in juli 2012 doorgingen.

Hij is graag gezien op de redactie van het blad omdat hij nogal “dynamisch” is, wat zoveel wil zeggen dat hij een vrouwenversierder is en er nog mee wegkomt ook. Hij werkt voor deze opdracht voor het eerst samen met Grégoire Blanchard, een oudere journalist die een beetje een vaderfiguur voor Matt vormt. Petersons echte vader loopt niet hoog op met het geldverslindende sportwereldje. Dat schept dus onbegrip. Wanneer de oude Peterson een mysterieuze boodschap krijgt, is dit nog maar het begin van een intrige die zich over meerdere albums zal afspelen. Matt heeft momenteel echter andere katjes te geselen. Miroslav Palick, een Tsjechische atleet, trekt de aandacht van de jonge journalist. Om de waarheid te kunnen uitspitten, moet hij de degens kruisen met Scorpio Holding, een machtig conglomeraat dat actief is in de sportbusiness. Een geslaagde versierpoging van een Londense chief inspector komt hierbij handig van pas… scenariotrucen.

Aan het roer van deze nieuwe reeks staan tekenaar Stom en scenarist Laurent-Frédéric Bollée (ApocalypseMania, De Pijl van Nemrod). Maar ons maak je niets wijs. Achter het pseudoniem Stom schuilt veeltekenaar Jean-Yves Delitte die na Achter de Schermen van de Macht, die hij liet vallen, nu dus opnieuw actief is voor uitgeverij Casterman. ’t Moest een beetje rap gaan, hebben we de indruk. Dat Delitte al langer foto’s bewerkt, moeten we maar voor lief nemen. Hij is lang niet de enige. De koppen van zijn personages zien er soms uit als kleisculpturen die een keer op de grond zijn gevallen. Maar toch behoudt hij nog net die standvastigheid die van hem een bescheiden publiekslieveling (zij het voor een selectie van zijn œuvre) hebben gemaakt.

Al bij al scoort Matt Peterson voldoende punten om over te mogen gaan naar het tweede album. Dat zal volgend jaar verschijnen. Met de honderdste Ronde van Frankrijk volgt het ene wereldevenement op het andere. En wat brengt 2014 ons? De FIFA World Cup, toch? Voor de twintigste keer trouwens.

___________________________

___________________________