De Wet van de Kanun

 

de.wet.van.kanun

Tekenaar: Chevereau Michel
Scenarist: Manini Jack
Uitgeverij: Daedalus

Leka, een dertienjarige jongen, heeft als kind een slechte start gehad; vader en moeder verdwenen en voor zijn ‘opvoeding’ overgeleverd aan Nikita, een onsympathieke, misdadige bruut. We ontmoeten het tweetal als Leka van simpele fietsdiefstal is overgeschakeld naar kinderroof. Dat is wel even slikken, maar deze jonge crimineel krijgt toch onze sympathie en u moet maar lezen waarom.
Leka wordt door Sose, de dochter van de dorpsarts en een leuke sportieve meid, gevraagd om eens in de week eieren te bezorgen. Deze gebeurtenis doet Leka in een ander milieu belanden, waardoor zijn jonge leven een gespleten karakter krijgt.
De schrijver slaagt erin diverse ingrediënten bij elkaar te vegen, die drama, spanning en romantiek beloven, en wekt niet de indruk te zullen vervallen in een clichématig, zoetsappig romannetje.

Het is tot nu toe een geloofwaardig verhaal waarin veel gebeurt en mooi en lelijk elkaar afwisselen. Alles speelt zich af in Albanië toen dat het meest geïsoleerde en armste land van Europa was, een entourage die de meeste lezers niet vertrouwd zal wezen. Zelf kan ik me met betrekking tot Albanië alleen ‘De herberg met het hoefijzer’ van A. den Doolaard herinneren, een boek dat over de bloedwraak in dat land gaat. De chinees die in de strip door de voogd van Leka wordt vermoord, doet mij de strip in het jaar 1970 of wat later plaatsen.
De verhouding tussen beeld en tekst is uitstekend waardoor de strip gemakkelijk leest. Het verhaal wordt vlot verteld zodat de nieuwsgierigheid blijft en de aandacht wordt vastgehouden. De tekeningen zijn goed tot zeer goed, al vind ik de inkleuring een beetje flets.
Ik acht de aanschaf van dit album zeker het geld waard en ben benieuwd naar de rest. Mijn kleinzoon vroeg naar het tweede deel en dat is een goed teken.

Kanun is hoogstwaarschijnlijk het Albanese woord voor bloedwraak of familievete en dit is, naar ik mag aannemen, het centrale thema van de strip. In dit eerste deel wordt Leka nog maar zijdelings betrokken bij de bloedwraak, maar ik vermoed dat dat nog wel zal veranderen.

___________________________

___________________________

___________________________