Down Under

 

Down Under

Tekenaar: Pezzi Fabio
Scenarist: Sergeef Nathalie
Uitgever : Medusa

Daar stonden we dan, puffend en smachtend uitkijkend over de koele rivier die de bush doorkruiste. Een klein tekstbordje aan de oever waarschuwde ons voor de aanwezigheid van salties, de grootste krokodillensoort van Australië. “Waarom gebruiken ze eigenlijk geen icoontje in plaats van die tekst?” vroeg ik mijn lokale gids. De immigrant van de derde generatie antwoordde laconiek: “That’s our way of natural selection, mate. So we get rid of those drunks who can’t read”.

Bijna tweehonderdvijftig jaar na de komst van kapitein Cook is er weinig veranderd in Noord- Australië. Nog steeds staat de mentaliteit van de westerse inwijkelingen haaks op de droomwereld van de aboriginals die lak hebben aan planning en materialiteit. Maar nog steeds is het ongerepte Australië er een land dat je betovert en je kansen geeft. Voor de Schotse avonturier McFarlane, de Ierse weesjongen Lonàn O’Farell en de Britse lichtekooi Abigail Sheenan is dit niet anders. Drie personages, drie karakters, drie verstotelingen wiens levenslijnen elkaar in dit verre land geregeld kruisen. Reken daarbij nog de aboriginal Allambee en de nietsontziende grootgrondbezitster Elisabeth Barnes en je hebt de ideale ingrediënten voor een groot epos. En dat doet de voormalige toneelschrijfster Nathalie Sergeef (de partner van Philippe Xavier) ook. Ze schuwt de wijdse woorden en daden niet in haar Australische western. Tekenaar Fabio Pezzi brengt alles klassiek in beeld waardoor Down Under ideaal leesvoer is voor de liefhebber van Yves Swolfs, Blueberry en andere Durango’s.

Down Under is een western uit het boekje, boordevol actie, verraad, wraak, woede en liefde. Enkel de definitieve shoot-out hebben we nog niet gehad. Dit is misschien voor het tweede deel. Steek alvast je boemerang in je holster!

___________________________

___________________________

___________________________