Een Griekse Tragedie

 

Een.Griekse.Tragedie

Tekenaar: Nicaise Viviane
Scenarist: Bartoll Jean-Claude
Uitgever: Saga

De zussen Athina (Tina) en Eugenie Livanos, de dochters van de schatrijke Griekse reder Stavris Livanos, vallen op dezelfde man. Tina raakt op haar veertiende dolverliefd op de Griekse reder Stavros Niarchos. Drie jaar later verlooft ze zich integendeel met zijn belangrijkste concurrent Aristoteles Onassis. Vaders wil is wet. Eugenie trouwt dan weer met Tina’s eerste liefde Stavros met wie Tina alsnog trouwt na Eugenies dood! Het is maar een van de intriges waarmee de rich and famous te maken krijgt. Een andere hoofdintrige is de rivaliteit tussen de twee schoonbroers Niarchos en Onassis om de belangrijkste (of eigenlijk rijkste) reder ter wereld te worden. Het gaat integraal ten koste van het zelfbeeld van de twee zussen die allebei op eenzelfde manier bezwijken.

Dit is het werk van de in Griekenland gedomicilieerde Viviane Nicaise (Maanbloed, Bloemenschrift, 6 Dagen en Sterven, Loranne) en Jean-Claude Bartoll (Insiders, Diamanten, MX-22). Hoewel Nicaise het de laatste jaren blijkbaar erg moeilijk had om rond te komen, lijkt ze zich wel thuis te voelen in de mondaine decors die ze moet tekenen. Toch blijft ze een beperkte tekenares. Het werken met foto’s op de computer om de achtergronden mee te vullen, beschouwt ze als een ontdekking, een primeur in haar werk. Wij tekenden tegen deze trend al vaker bezwaar aan. Het vloekt ook met haar uitgepuurde stijl die wat doet denken aan Dominque David (Jimmy Boy).

Een Griekse Tragedie biedt romantiek, drama, een historische achtergrond en baadt verder nog in luxe, macht, rijkdom, overspel, eenzaamheid en geweld. Celebrities als Jackie Kennedy, Maria Callas, Grace Kelly en John Edgar Hoover spelen elk hun rolletje in het verhaal. Maar opgepast, dit is geen strikt biografische strip met een opsomming van feiten en anekdotes uit de levens van belangrijke figuren uit de jetset van de jaren 1950 tot 1970. Het tragische levensverhaal van de twee zussen is gebaseerd op werkelijke feiten met historische personages. Wie zich verdiept in het leven van de vernoemde personen komt vanzelf uit bij allerlei intriges die alleen maar een boeiend verhaal kunnen vertellen.

___________________________

___________________________

___________________________