Een Zakje Knikkers (Daedalus)

 

Een.Zakje.Knikkers.(Daedalus)

Tekenaar: Bailly Vincent
Scenarist: Goret Christophe, Joffo Joseph
Uitgever: Daedalus

Joseph en Maurice doen niets liever dan op straat met de knikkers spelen. Maar er duiken steeds meer vreemde snuiters op. Ze spreken Frans met een Duits accent, zijn aanvankelijk nog vriendelijk, maar beknotten meer en meer de vrijheid van de twee broers: ze mogen niet meer naar de bioscoop, ze mogen de trein niet meer nemen, ze moeten een gele ster op hun jas dragen,… Voor joden is het Parijs van 1941 geen veilige plek meer. Daarom worden Joseph en Maurice door hun ouders naar Menton gestuurd, vlakbij de Italiaanse grens. De vrije zone, waar hun twee oudere broers al verblijven. Een reis die ze met hun tweetjes moeten afleggen, want hun vader en moeder zullen pas later volgen.

Alweer een strip over het lot van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, horen we jullie al zuchten. Daar valt wel iets over te zeggen. Het blijft een inspiratiebron voor vele strips, boeken en films, waardoor het déjà vu en -lu-gevoel steeds vaker de kop op steekt. Een Zakje Knikkers, een stripbewerking van een autobiografische roman (een bestseller in Frankrijk) van Joseph Joffo, heeft ons daarom ook niet echt verrast. Toch hebben we dit eerste deel van een tweeluik graag gelezen. Een Zakje Knikkers is in de eerste plaats het verhaal van twee kinderen die op jonge leeftijd snel volwassen moeten worden. Gedaan met knikkeren. Ze moeten zonder begeleiding een lange, niet ongevaarlijke reis doorheen bezet Frankrijk afleggen. Maar verwacht geen tranentrekker. Ondanks de historische en dramatische context is dit eerste deel grotendeels een feelgoodstrip, waarin hulpvaardigheid en solidariteit centraal staan.

Kris bewijst nog meer eens een boeiende verhalenverteller te zijn, met een grote belangstelling voor de twee wereldoorlogen. Mis daarom ook niet de twee andere reeksen die momenteel bij uitgeverij Daedalus lopen: Moeder Oorlog en Svoboda!. Met Vincent Bailly, die we in ons taalgebied enkel kennen door zijn tekenwerk voor Hartenbloed, werkt Kris opnieuw samen met een expressieve tekenaar. Door de zachte, directe inkleuring vermijdt Bailly de grimmigheid van de oorlog en legt hij de klemtoon op het menselijke karakter van de strip.

Een Zakje Knikkers is nog maar een begin. Kris kreeg van Joseph Joffo enkel de toelating om dit boek te verstrippen als hij dit ook deed met twee andere romans van hem. Dus mogen we in de toekomst nog bewerkingen verwachten van Baby-Foot, dat zich zich na de Tweede Wereldoorlog afspeelt, en Agates et Calots, een roman over de kindertijd van Joffo.

___________________________

___________________________

___________________________