Hercules (Daedalus)

 

Hercules.(Daedalus)

Tekenaar: Looky Thill, Olivier
Scenarist: Morvan Jean-David
Uitgever : Daedalus

In sf-middens leek Valérie Mangin een patent te hebben op het projecteren van oude historische volkeren in een space operasetting. De Romeinen en de Hunnen in De Gesel Gods bijvoorbeeld. In het bombastische Hercules tapt Jean David Morvan uit hetzelfde vaatje door de befaamde mythe De Twaalf Werken van Hercules met een moddervette sf-saus te bedruipen. Helemaal origineel is dit niet. Toevallig verscheen onlangs nog bij RW Uitgeverij All-Star Superman dat op eenzelfde leest is geschoeid.

In de stripversie is Hercules een MerK, een huurling die in alle uithoeken van het heelal vocht. Hij moet boeten voor de dood op zijn vrouw en kinderen en neemt de dwaaste opdrachten aan. Op de planeet Nemeos moet hij een monsterlijk wezen verslaan dat landbouwbedrijven aanvalt. Deze beproeving is gebaseerd op de eerste van Hercules’ oud-Griekse werken, het wurgen van de Nemeïsche leeuw waarna Hercules zijn huid en kop als harnas droeg.

Morvan maakt er niet te veel poespas van. Meer in beeld dan in tekst jaagt hij het verhaal erdoor. Looky, die we tot nu toe enkel kennen van het one-shot Snow White, voelt zich duidelijk in zijn sas. Laserstralen, bloedspatten en ruimteschepen vliegen je om de oren in een maalstroom van actie, testosteron en ontketend geweld. Man, wat kan die vent tekenen, zeg!

Geen van de personages wint een sympathieprijs, en dat kan wel voor een keer.

___________________________

___________________________

___________________________