Esteban

Ogenblikje...

esteban

Tekenaar: Bonhomme Matthieu
Scenarist: Bonhomme Matthieu
Uitgever : Dupuis

We volgen Esteban, een jonge Tehuelches indiaan die net wees is geworden. Zijn moeder droeg hem op om op zoek te gaan naar de kapitein van de Leviathan, een walvisvaarder, die hem wel zou helpen. Esteban droomt ervan om harpoenier te worden, maar daarvoor wordt de knaap nog te jong en te frêle bevonden. Hij mag wel aanmonsteren als scheepsjongen. Zo leren we het harde leven kennen van de walvisvaarders van eind negentiende eeuw. Je kan het harde bestaan duidelijk aflezen op het aangezicht van de bemanning. De tekeningen van Bonhomme versterken deze sfeer: ze zijn niet erg gedetailleerd en er worden veel sombere grijs – en bruintinten gebruikt om de sfeer donkerder en grimmiger te maken. Die sfeervorming wordt nog versterkt door het gebruik van een soort van houtskool.
Er zitten zelfs enkele pareltjes tussen: mijn mond viel open van verbazing bij de tekening op een halve pagina waarbij een walvis uit het water springt om zich op zijn rug op een klein bootje te storten!
Deze reeks verdient het om een groot publiek te bereiken: we krijgen een prachtige, ontroerende strip voorgeschoteld! Ik had niet gedacht dat ik met zoveel belangstelling de walvisvaart uit de negentiende eeuw zou bestuderen!

___________________________

___________________________

___________________________