Péma Ling

 

Pema Ling

Tekenaar: Bessis Georges
Scenarist: Bessis Georges
Uitgever : Dupuis

De peetvader van de oosters – mystieke strip is terug van weggeweest. Georges Bess is de man achter lyrische verhalen als De Blanke Lama en Hannibal Vijf. De explosieve reputatie van zijn kompaan Alexandro Jodorowsky zal daar ook wel voor iets tussen gezeten hebben. Bij Dupuis verscheen zopas het eerste deel van een nieuwe reeks waarvoor hij nu ook het scenario schrijft, Pema Ling. Zoals de naam al doet vermoeden keert de auteur daarmee terug naar Azië, meerbepaald Tibet. Opnieuw vliegen de lama’s en tantra’s de lezer om de oren en gebruikt hij een op zijn minst merkwaardig kleurenpalet wat sterk gelijkt op dat van De Blanke Lama. Veel geel en roze vullen de bladzijden en geven het geheel een hippiesfeertje. Toch blijft het album overtuigend overeind. Het monumentale tekenwerk van Bess is sterk schatplichtig aan de grote meester Moebius, maar hij geeft er een zwierige dynamiek aan die een aantal scènes een extra impuls geven.

Pema Ling is de dochter van Tsanga, een rebelse kunstenmaker. Wanneer haar familie wordt uitgemoord door een plaatselijke leider, wordt de kleine Pema Ling bij een oom in een klooster ondergebracht waar ze opgroeit als een jongen. Daar verwerkt ze beetje bij beetje de traumatische gebeurtenissen en groeit zo langzaam op tot een gekende strijdster.

Alhoewel dit eerste deel enkel over de kinderjaren van Pema Ling gaat, voel je als lezer haar lotsbestemming achter elke hoek loeren. Bess houdt van een episch verhaal vol symboliek en mysterie en kan zich in Pema Ling ten volle uitleven. Met deze reeks breidt uitgeverij Dupuis de collectie Spotlight opnieuw uit met een wat onverwachte strip. Zo wordt de collectie stilaan een verzamelnaam voor auteursreeksen en vertroebelt een beetje het onderscheid met de recente collectie Impressie(s). Voor de snelle kopers biedt Dupuis dan weer een mooi extraatje in de vorm van een schetsboek dat achteraan het album mee werd ingenaaid. Het toont ten volle het grote tekentalent van Georges Bess in prachtige karakterschetsen en laat de lezer ook kennismaken met enkele voorbereidende pagina’s uit het album. Pema Ling is zeker en vast een verfrissende aanwinst in de stripwereld.

___________________________

___________________________

___________________________