Een Paar Stappen Naar Het Licht

 

Een.Paar.Stappen.Naar.Het.Licht

Tekenaar: Marchand Bruno
Scenarist: Marchand Bruno
Uitgever: Silvester

In deze reeks vertelt Bruno Marchand het leven van de knappe Parisienne Marianne Bell dat drastisch overhoop wordt gehaald. In het begin lijkt nochtans niets erop te wijzen dat de dagelijkse sleur van de door wetenschappen gepassioneerde jongedame doorbroken zal worden… Op één iets na. Om de vijf jaar en zeven maanden gebeurt er iets bijzonders met een naast familielid. Voor deze cyclus is er geen verklaring, maar het houdt Marianne wel bezig. Binnen twee maanden is het weer zo ver. Wat zal er gebeuren? En met wie?

Hoewel de uitwerking leest als een klassieke detectivestrip met de ernst van een Blake en Mortimer, waar Marchand kwistig naar refereert door middel van knipoogjes, kleurgebruik (tot de tekstballonnen toe) en de detaillering van de decors, is er nog wel het licht-esoterische thema. In de eerste twee albums wordt dat onvoldoende, zelfs behoorlijk amateuristisch aangepakt. In plaats van de hele tijd te praten over visioenen en dromen die uitkomen, had Marchand beter die visioenen getoond. Dat was wel beter als opvolging voor de rest van het verhaal dat hortend en stotend op gang komt. Het is alsof Marchand in se een realistisch detectiveverhaal wilde vertellen (de zoektocht naar het zakboekje van Mariannes vader), maar wel met die esoterische lulkoek in de knoop zat die hij dan toch maar af en toe moet vermelden. Het komt elke keer ongelegen of te toevallig ter sprake. Dat hele uitgangspunt is bijgevolg niet goed uitgewerkt. Wij missen bovendien impact in het verhaal, verrassingsmomenten, een beetje meer moeite om het spannender te maken. En soms ontpopte de betweter het in ons om een betere paginalay-out te bedenken die climaxen beter zou doen uitkomen.

Maar wij genoten wel tenvolle van de tekeningen. Veel en ook bijzonder fraaie stadsdecors van onder meer Parijs, Londen, Lausanne en Rotterdam met opvallend veel aandacht voor bruggen in het landschap. Ja, daarmee gaat hij zijn voorbeeld Jacobs achterna. Het verdere verloop van de reeks kennen we nog niet. Marianne zou eens goed van bil moeten gaan. Waarom niet met Peter, de beste vriend van haar vader? Dat zou het verhaal ons inziens die nodige kruiding geven die we nu missen.

___________________________

___________________________

___________________________