Felix De Kat

 

Felix De Kat

Tekenaar:
Scenarist:
Uitgever : Semic Press

Felix de Kat (Felix the Cat) is een Amerikaanse tekenfilmserie die in 1919 debuteerde. Tijdens de jaren 20 was Felix the Cat internationaal de beroemdste en populairste animatiefiguur.

Felix is een kleine, zwarte kat die zich altijd via zijn verstand uit penibele situaties weet te redden. De geluidloze filmpjes waren voor die tijd erg origineel en toonden hoe de kat gebruikmaakte van zijn getekende omgeving om dingen te maken. Zo greep hij bijvoorbeeld een tekstballonnetje of uitroepteken en maakte er een wapen van. De beroemdste Felix – scènes was de manier waarop hij heen en weer wandelde om na te denken. In 1922 kreeg Felix zijn eigen stripreeks. Toen de stomme film in 1928 plaats maakte voor de geluidsfilm verloor Felix aan populariteit.

Men probeerde het personage in 1936 en in 1953 nieuw leven in te blazen. Felix the Cat was het eerste tekenfilmfiguurtje waarrond tijdens de jaren vijftig een televisieserie werd gemaakt. Van 1958 tot 1961 kreeg hij zijn eigen animatieserie op televisie en werd Felix’ wereld uitgebreid met een hele reeks nevenpersonages en magische krachten die in de oorspronkelijke filmreeks ontbreken.

Er is nog steeds een debat aan de gang over wie de bedenker van Felix the Cat is. Zowel Pat Sullivan als Otto Messmer verklaarden dat ze het personage bedacht hadden. Felix is qua karakter geïnspireerd op Charlie Chaplin.

___________________________

___________________________

___________________________