Flipje Tiel

 

flipje.tiel

Tekenaar: Harmsen van der Beek Eelco M. ten , Langeler Johanna Frederika
Scenarist: Harmsen van der Beek Eelco M. ten , Langeler Johanna Frederika
Uitgever : Maatschappij “de Betuwe” Tiel

Flipje is een fictief figuur die als mascotte dient van de stad Tiel. Hij werd in 1935 bedacht. In Tiel wordt hij onder andere geëerd met een museum en een standbeeld.

Van de avonturen van Flipje en zijn vriendjes verschenen tot 1954 50 stripverhalen, uitgegeven door de Tielse jamfabriek “De Betuwe”. Het figuurtje is eigenlijk bedacht door reclamebureau Van Alfen in opdracht van de fabriek, die een mascotte nodig had om zich te onderscheiden. Van Alfen bedacht ook de naam Flip(je). De tekeningen werden eerst gemaakt door Daan Hoeksema (het waren toen nog geen verhalen) en later nog even door Henk Rotgans, die er voor het eerst een verhaaltje omheen bouwde. De echte start van Flipje was in 1936. De plaatjes werden vanaf toen getekend door E.M. ten Harmsen van der Beek en de teksten geschreven (op rijm) door diens echtgenote Freddie Langeler. Zij hadden samen een illustratiebedrijfje.

De verhaaltjes laten de ontwikkeling zien van Flipje vanaf zijn geboorte (uit een betoverde framboos) in Kabouterland, waar hij na enkele afleveringen voorgoed vertrekt, zij het per ongeluk (per luchtballon). Hij belandt dan in Dierenland, waar het hem blijkbaar wel bevalt want hij blijft er. Zij het dat hij veel later nog eens teruggaat voor een bezoekje, samen met een paar vrienden die hij intussen heeft gemaakt. Hij neemt zijn intrek in het pension van juffrouw Schaap. De verhaaltjes hebben allemaal ongeveer hetzelfde verloop: er ontstaat een probleem(pje), iemand haalt een streek uit enzovoort, en uiteindelijk is Flipje degene die zorgt dat alles goed afloopt waarna hij trakteert op limonade of jam of appelsap van… “maatschappij De Betuwe te Tiel”, de sponsor van al dit spannends.

Flipje is ‘levensecht’ te zien op het jaarlijkse fruitcorso te Tiel, maar ook bij diverse tv – opnamen of beurzen in Nederland, zoals de vakantiebeurs en 50+beurs.

___________________________

___________________________

___________________________