Hedge Fund

 

hedge.fund

Tekenaar: Hénaff Patrick
Scenarist: Roulot Tristan, Sabbah Philippe
Uitgeverij: Dark Dragon Books

Stel nu dat we 1.000 euro zouden beleggen. En we vragen onze bank ons 9.000 euro te lenen. Aangezien we onze bankier goed kennen, rekent die hiervoor slechts 1% kosten aan. Die 10.000 euro beleggen we via wat inside tips perfect op de beurs en we verdienen er na één jaar 10% op. We krijgen dus 11.000 euro terug. Natuurlijk betalen we onze geliefde bank terug en storten hun die 9.000 euro vermeerderd met 90 euro rente. En zo realiseerden wij, sukkels die slechts 1.000 euro hadden, een winst van 910 euro. 91% rendement op een aandeel dat 10% steeg. Schoon hefboompje, hé!

Over dergelijke hefboomfondsen gaat de economische strip Hedge Fund. Maar het gaat nog wat verder. Net zoals bij de grote Amerikaanse goudzoekerskoorts werd niet de meerderheid van de gravers rijk, maar wel die ene die spaden en schoppen verkocht. Hedge Fund is het verhaal over die spadenverkoper. We weten allemaal dat de Amerikaanse overheid er voor gezorgd heeft dat de meeste inwoners door een lage rente met variabele rentevoet in staat waren om massa’s geld te kunnen lenen om een huis te kopen. De economie zwengelde door die verbouwingen aan. Alles zou peis en vree kunnen blijven, mocht er iemand geen veelvoud van 1.000 euro zijn gaan beleggen via een hefboomfonds waardoor de rentvoeten stegen. De economie viel stil en de werkloosheid steeg. De meeste nieuwe huiseigenaars konden hun duurder geworden leningen niet terugbetalen, en verloren hun huis aan de bank die plots met miljoenen woningen zat die niemand kon kopen. De bankencrisis was een feit en deze strip had zijn bestaansrecht gevonden.

O wat houden wij van strips zoals Hedge Fund. Op een eenvoudige manier leggen ze relatief complexe economische machinaties uit. Net zoals Largo Winch’ O.O.B. zou ook die strip verplicht leesmateriaal moeten zijn in elke economieles. Voormalig grootbankier Philippe Sabbah gaf scenarist Tristan Roulot alle nodige informatie om er een spannende economische thriller van te maken. En zo vertelt Hedge Fund het verhaal van hoe een eenvoudige speculant kon opklimmen tot de koning van de hefboomfondsen. Rauw, rancuneus en dodelijk efficiënt.

Tekenaar is Patrick Hénaff die we nog kennen van de gesmaakte piratenstrip Het Testament van Kapitein Crown. Hoewel alles nog ouderwets getekend is, waardoor dit harde verhaal warm aanvoelt, merk je wel dat de steriele hedendaagse kostuumwereld hem minder goed als gegoten zit dan het zilte zeemansnat. Was dit anders, dan konden we uitpakken met een titel dat de echte Largo Winch terug is.

Hoe dan ook, Hedge Fund is een strip die zijn prima vertaling meer dan verdiend heeft en waar het slotdeel niet rap genoeg kan van verschijnen

___________________________

___________________________

___________________________