Hergé

 

Hergé

Tekenaar: Barthélémy Stanislas
Scenarist: Bocquet José-Louis, Fromental Jean-Luc
Uitgeverij: Blloan

De Avonturen van Hergé behandelt in 56 strippagina’s het leven van Hergé aan de hand van korte verhaaltjes. Geen saaie opsomming van feiten en data evenwel, maar een geestige en leuke levenswandel voorzien van enkele pittige onderwerpen. De lezer krijgt een overzicht van enkele belangrijke episodes uit het leven van Hergé.

In een van de verhaaltjes wordt de tekenaar geconfronteerd met een van de pijnlijkste — en nog steeds controversiële — situaties uit zijn loopbaan, namelijk zijn bijdrage aan de (toen foute) krant Le Soir tijdens de oorlogsjaren. Een ander verhaal toont dan weer de historische ontmoeting van Hergé met Edgar-Pierre Jacobs door toedoen van Jacques Van Melkebeke (die na de oorlog veroordeelt zal worden wegens collaboratie). Aardig (alleen niet voor Hergés vrouw) is ook de manier waarop Hergé de jonge inkleurster Fanny Vlaminck, die toen in zijn studio werkte, aanbidt op hetzelfde moment dat hij nog steeds getrouwd was met zijn eerste vrouw Germaine Kiekens. Hergé spreekt haar aan met “ma petite Fanny”, maar voelt tegelijkertijd zijn geweten knagen. Ookde terugkeer van een studiereis met Tchang en Andy Warhol komen aan bod, alsook zijn depressies en ziekte.

Lezers met een groot referentiekader en dito documentatiebibliotheek hebben over Hergé herkennen in de structuur en de soms letterlijk gekopieerde dialogen uit de sterk geromantiseerde pseudobiografie van Hergé uit 1988 door Thierry Smolderen en Pierre Sterckx. Het lijdt geen twijfel dat het trio Stanislas/Fromental/Bocquet hun huiswerk goed gemaakt hebben. De laatste pagina’s bevatten nog een dossier waarin de belangrijkste personen uit Hergés leven voorgesteld worden aan de hand van telkens een korte biografie.

___________________________

___________________________