John Massis

 

John.Massis

Tekenaar: Velde Leon Van De
Scenarist: Massis John, Velde Leon Van De
Uitgeverij: De Dageraad

John Massis (Brugge, 4 juni 1940 – Gent, 12 juli 1988) was een Vlaams krachtpatser en tandacrobaat. Zijn echte naam was Wilfried Morbée.

Massis specialiseerde zich in het plooien van ijzer met zijn gebit. Hij voerde ook stunts uit waarbij hij met zijn gebit auto’s optilde, treinen vooruittrok, of motorfietsen of zelfs helikopters tegenhield. Hij haalde hiermee meermaals het Guinness-recordboek.

John Massis bleek als kind al aanleg voor formidabele kracht te hebben. In 1957 trad hij voor het eerst op onder het pseudoniem “Mocules de sterke man”. In 1960 trok hij voor het eerst een auto met vier passagiers honderd meter verder. Drie jaar later werd hij professioneel circusartiest en toerde tot 1972 met diverse circussen heel Europa rond. In 1963 nam hij voor het eerst de naam “John Massis” aan, gebaseerd op de voornaam van de Amerikaanse bokser John Cosmeyer en krachtpatser John Donk en de Italiaanse filmreeks Maciste. In 1967 haalde hij voor het eerst het Guinness-recordboek door onder meer een tram van vijftien ton met zijn tanden voort te trekken en een trein van zesendertig ton vijftien meter verder te slepen. In 1969 hield hij in Tokio een vliegtuig van 200 paardenkracht op 2100 toeren vast en in 1972 te Grimbergen een vliegtuig van 700 paardenkracht op 1800 toeren.

Massis stopte in 1972 met het circusleven omdat hij te slecht werd betaald. Hij begon een nieuw leven als portier in een Gentse discotheek en als controleur van gasketels. De man bleef tijdens de rest van het decennium solo rondtoeren en wereldwijd formidabele stunts volbrengen.

In 1980 richtte hij de piratenzender “Radio Superstar” op en nam een eigen 45-toerenplaat, “John Massis de krachtpatser” (1980) op en in 1987 de single “Zet er je tanden in”, met Willy Sommers. Hij richtte in 1983 ook een politieke partij op: de Positieve Radicalen. Na een reportage over Massis op de Vlaamse tv (BRT) kreeg hij 300 brieven van mensen die lid wilden worden van deze partij. In 1987 wees Massis Mark Depré aan als voorzitter. De voortijdige dood van Massis betekende meteen ook het einde van de partij.

Massis voelde zich door de Vlaamse pers en publiek verkeerd begrepen. Telkens nodigde hij de toenmalige BRTN uit, waarna hij een stunt uithaalde, die al dan niet lukte. Onder andere Jan Van Rompaey was een van de vaak terugkerende interviewers. Geleidelijk aan werd hij meer en meer depressief. Ook zijn relatie met Raymonde Gobert liep na twee jaar op de klippen. In 1987 plaatste hij anoniem een contactadvertentie in de krant De Morgen om een nieuwe partner te vinden, maar men kwam te weten dat hij deze advertentie had geplaatst en live in Jan Van Rompaeys praatprogramma “Argus” besloten Jan van Rompaey en Jessie de Caluwé het telefoonnummer uit de advertentie te draaien. Men stootte op zijn antwoordapparaat, maar Massis was nu wel door het duo voor gans televisiekijkend Vlaanderen belachelijk gemaakt. Door de tanende serieuze belangstelling van de media, en door de diabetes die zijn conditie ondermijnde, kwam Massis uiteindelijk in de psychiatrie terecht. Hij verdween op 11 juli 1988 uit het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain te Gent. ’s Anderendaags vond men zijn lijk, als gevolg van zelfmoord, terug in de garage van zijn woning. Hij ligt begraven op het kerkhof van Gentbrugge. Zijn grafsteen is versierd met een door hem geplooid bandijzer.

___________________________

___________________________