Kabeljauwtje

 

Kabeljauwtje

Tekenaar: Alexandre Daniel
Scenarist: Pagnol Marcel, Scotto Serge, Stoffel Eric
Uitgeverij: Saga

Marseille, 1913. Het is Kerstavond en het beroemde stadslyceum loopt stilaan leeg. De ene na de andere leerling wordt opgehaald door zijn ouders en mag naar huis. Ze zijn uitgelaten. Ook de leraars laten voor een keer hun hart zien. Ze zalven in plaats van te slaan en ook zij haasten zich naar hun thuis. Het is Kerstmis! Maar een dozijn kostgangers blijft achter. Ook deze kerst zullen ze in het plechtstatige lyceum doorbrengen. Net zoals vorig jaar en de vele jaren voordien. Mentaal en fysiek achtergelaten door hun welvarende ouders, houden deze jongens zich stoer. Maar dit jaar belooft het voor hen extra hard te zijn. Zoals de traditie het wil, is de laatst aangeworven leraar van corvee en moet hij met hen het kerstfeest vieren. Alleen is het dit jaar meester Blanchard, een oude, zwaar verminkte ex-militair die een jaar van zijn pensioen verwijderd is en ook in deze school naast een financieel interessante promotie zal grijpen. Bovendien is iedereen, zowel leerling als leraar, bang van hem. Op zijn tiende werkdag sloeg hij immers de vader van een leerling tegen de grond toen hij verhaal kwam halen over een straf die zijn zoon had gekregen. Het worden lange dagen voor de leerlingen en meester Blanchard.

Kabeljauwtje is een stripherwerking van een van de meest vooruitstrevende films van cineast-theatermaker Marcel Pagnol. In elke prent voel je de sfeer van het hardvochtige internaat, de vriendschappen voor het leven en de verstikkende hiërarchie. De geschiedenis druipt van de muren. Je ruikt de school. Maar dat parfum wordt vermengd met de walmende stank die meester Blanchard omringt. Leerlingen en leraars noemen hem niet voor niets Kabeljauwtje. Ook in zijn nieuwe leven wordt hij dus niet gespaard en zelf spaart hij ook niemand. En zo hebben we een gepeste leraar die noodgedwongen zijn vrije dagen moet doorbrengen met door hun ouders en leraars gestrafte kinderen. Iedereen ziet zijn eigen onrecht. Niemand ziet dit van een ander. Maskers, weet je wel. Deze Kabeljauwtje lijkt de vergeten moeder te zijn van The Breakfast Club, het icoon van de tienerfilms uit de jaren 1980.

Tekenaar A. Dan, Daniël Alexandre, weet treffend het filmscenario van 1935 te verstrippen. Sfeer, decoupage en ritme zitten goed. Alleen is het wat jammer dat het klimaat niet mee wil. Bij een kerstverhaal verwachten wij, nostalgische romantici, een lichte sneeuwval en geen Provençaals winterzonnetje.

Ach we moeten niet klagen. We lopen opnieuw naar onze vintage platendraaier. En we leggen nog eens Don’t You (Forget About Me) — de themasong van The Breakfast Club — op. Muziek van en voor een strip met simpele zielen. Het is een extra snuif peper en zout voor dit Kabeljauwtje.

___________________________

___________________________