Kapitein Ansjovis

 

Kapitein.Ansjovis

Tekenaar: Smedt Floris De
Scenarist: Smedt Floris De
Uitgeverij: Syndikaat

Wie zich regelmatig verdiept in het Franstalige stripweekblad Spirou kent hem waarschijnlijk onder de naam Capitaine Anchois. In het Nederlands konden we hem vooraf niet zo makkelijk vinden, daarom vinden we het enigszins verwonderlijk dat het niet uitgeverij Dupuis is die ermee gaat lopen, maar wel Syndikaat. Sterker nog: Kapitein Ansjovis debuteert ineens met twéé albums! Bovendien verkocht de uitgeverij een pakket met de twee gesigneerde albums en een gesigneerde ex-libris op A4-formaat voor een erg zachte prijs van 25 euro. De oplage was vijftig exemplaren en die zijn ondertussen allemaal uitverkocht.

Floris De Smedt, alias Floris, publiceert zijn gags en grappige kortverhalen van de kapitein en zijn knecht al sinds 2011 in Spirou. Die avonturen zijn uiteenlopend, maar de zee en het schip zijn nooit ver weg. Zo zijn er bijvoorbeeld spookvarkens die geld komen innen dat de kapitein erfde van zijn oom of moet hij van een eiland afraken.

De tekeningen zijn helder, kleurrijk en ze hebben niet te veel hoekjes en kantjes. De dieren kunnen praten en de papegaai is groter dan de kapitein zelf. Het lijkt ons ook onnodig om die tekeningen vol te stompen met details, want de grappen staan als een huis. Een gezellig boeltje is het zeker wel bij Ansjovis en co en we blijven hopen dat hij nog heel lang het blad Spirou mag veroveren. Floris sprak zojuist een publiek van 7 tot 77 jaar aan, hoewel je gerust ook wat ouder of jonger mag zijn om de strip te kielhalen!

___________________________

___________________________

___________________________