Karl de Viking

 

karl.de.viking

Tekenaar: Lawrence Don
Scenarist: Cowan Ted
Uitgever : Don Lawrence Collection

KARL THE VIKING

Dankzij zijn agent raakte Don ietwat uit de westernhoek. In 1960 was men op zoek naar een tekenaar voor een nieuwe serie in het blad Lion. De tekst werd geschreven door Henry Kenneth Bulmer en het verhaal ging over een sympathieke viking die streed, gesteund door de diverse Noorse goden, tegen het onrecht dat hem en zijn vikingvrienden werd aangedaan. Karl the Viking was de naam van deze nieuwe strip en meteen vanaf de eerste aflevering was het een groot succes. De serie liep van 29 oktober 1960 tot en met 26 september 1964.

De tekstschrijvers van Karl the Viking waren Henry Bulmer en Michael Moorcock. Het waren schrijvers die de sfeer goed konden pakken van die specifieke periode. Ik denk dat ze hun inspiratie hadden gehaald uit de film ‘the Vikings’ met Kirk Douglas. Karl had ook iets vrouwelijks over zich. Waarschijnlijk vanwege zijn lange haar, dat in die tijd wel kon, maar nu erg verwijfd overkomt. En hij zag er erg Brits uit. Een soort Biggles met lang haar. Volgens Don geen goede mix.

Na vier jaar was de koek op en vond men dat het tijd was geworden voor een nieuwe historische strip, opnieuw geschreven door Michael Moorcock. Deze keer werd er gekozen voor het tijdperk van de kruistochten naar het heilige land. Een kruisvaarder uit het leger van koning Richard the Lionheart werd de nieuwe held. Gewapend met een armband, die hem bovennatuurlijke krachten gaf wanneer de zon er op scheen, beleefde Maroc the Mighty zijn avonturen van 3 oktober 1965 tot aan 3 juli 1965 in Lion.

___________________________

___________________________

___________________________