Ketelbinkie

 

Ketelbinkie

Tekenaar: Voo Jan van der
Scenarist: Cremer Jan, Meuldijk Wim
Uitgever : Skarabee

Ketelbinkie is een Nederlandse stripreeks rond een jongetje met superkrachten. De serie werd getekend door Wim Meuldijk, van 1945 tot 1957.

Ketelbinkie was een jongetje dat zijn kracht te danken had aan ene professor Steekneus, die de spierkracht van mens en dier bestudeerde. Bij diens eerste grote experiment ontnam de professor een geweldige mensaap zijn kracht en die kwam via een injectie in het tengere lijf van Ketelbinkie terecht.

De kleine jongen uit Ratjeknor beleefde spannende avonturen — die in de “ik-stijl” zijn geschreven — tijdens zijn wereldreizen naar geheimzinnige gebieden, onder andere in Circus Pens, bij de Platvoet-indianen, in Holliewoet, de Toerdefraans, China, op Zonnig Lawaii en tegen de reusachtige bokser Bolleboos. Twee boeven kwamen steeds de boel op stelten zetten: Knots en Knars, oftewel de Dikke en de Dunne. Knots was een kleine, dikke, vette rolmops met een voddige pet, Knars was lang en dun en meestal gekleed in een rafelige, gestreepte trui en had een warrige haardos.

Ketelbinkie was een tekststrip. Elke “pagina” bestond in de regel uit drie plaatjes naast elkaar met daaronder twee kolommen tekst.

Naast zijn avonturen in dagbladen verscheen Ketelbinkie ook in de wekelijkse Ketelbinkiekrant, vol met strips (voetbalheld Kick Wilstra, Rode Stier en meesterlijke griet Belinda Lee) en puzzels.

___________________________

___________________________

___________________________