Koralovski

 

Koralovski

Tekenaar: Gauckler Philippe
Scenarist: Gauckler Philippe
Uitgever: Dark Dragon Books

Op de eerste pagina van deze gloednieuwe thriller (in het Frans uitgegeven bij Le Lombard in de collectie Derde Stroming) schrijft gevangene Viktor Koralovski een brief aan zijn vriendin. Hij zit opgesloten in een Russische gevangenis. De pagina erna vallen medegevangenen hem lastig, maar de man weert zich kranig. Nog een pagina verder vliegen helikopters rond de gevangenis en droppen een bom op de binnenplaats. Vanaf dan is het hek van de dam. Viktor kan ontsnappen met een van de weinige overlevenden en ziet achter zich de gevangenis door een nieuwe bom volledig opgeblazen worden. Viktors metgezel is er bijna zeker van dat het commando Viktor kwam ophalen. Als voormalig oliebaron, miljardair en rijkste man van Rusland was hij door enkele beslissingen, die de machtspositie van het land in gevaar konden brengen, een doorn in het oog geworden van president Vladimir Khanine. Het draait allemaal rond olie, een samenzwering op wereldniveau, vijanden die vrienden zijn en vice versa en atoombommen. Koralovski is tegelijk een spil, een obstakel, een oplossing en een uitweg. In een andere intrige belandt een onderzoeksjournaliste uit Berlijn (die een dossier over Koralovski voorbereidt) binnen de kortste keren in een rollercoaster van achtervolgingen, moord en spionage.

De in 1960 geboren Fransman Philippe Gauckler is al sinds de jaren 1980 actief als striptekenaar, veelal voor sf-verhalen. Maar na een productie voor het stripblad Métal Hurlant, losse strips voor Les Humanoïdes Associés en Albin Michel zit er een gat van meer dan tien jaar waarin hij zich in de reclamesector stortte. Na de reeksen Convoi en Prince Lao kwam Koralovski, zijn eerste vertaalde reeks. Zijn realisme is aan de losse kant en dat speelt de actie volledig in de kaart. Af en toe moet er eens overlegd worden in militaire hoofdkwartieren waardoor er een overvloed is aan tekstballonnen is, maar ze zijn van nut om achterliggende info over de intriges mee te geven. Los van die noodzakelijke intermezzo’s associëren we Koralovski grotendeels met beweging en actie. Het blijft maar vooruitgaan en de decors wisselen elkaar af: een ondergrondse bunker, olieplatform, riool, ziekenhuis, jacht,… Onthoud ook de economische en politieke discussies want deze bieden inzicht op werkelijke situaties. Op de colofonpagina staat niet voor niets: “elke gelijkenis met mensen, gebeurtenissen en plaatsen die bestaan of hebben bestaan, zijn niet helemaal toevallig”…

Koralovski is een intelligente thriller met veel plotwissels, een elektriserend tempo, filmische actie en slechts één minpunt: dat stomme haarknotje, fuck man!

___________________________

___________________________

___________________________