KSTR

 

Meisje(s)

Tekenaar: Vivès Bastien
Scenarist: Vivès Bastien
Uitgever : Casterman

Hadden we indertijd geweten dat Bastien Vivès alsnog zijn publiek vond in het Nederlands, waardoor zijn albums nu met terugwerkende kracht worden vertaald, dan zaten we nu niet met een overwegend Franstalige Vivès-collectie. Meisje(s) was zijn debuut en het sprak ons meteen aan. De in het oog springende DD-borsten op de cover hadden daar maar een klein beetje mee te maken.

Net zoals in zijn overige albums voert de liefde de boventoon, maar not as we know it. De negentienjarige Charlotte voelt zich achtervolgd door de bedeesde Renaud. Overal waar zij gaat, in de metro, in de winkel, is hij er toevallig ook. Ze maakt zich kwaad en spreekt hem aan. Renaud valt uit de lucht. Bij alweer zo’n ontmoeting denkt Charlottes beste vriendin Alice, op wiens overmatige borsten Renaud zich meteen fixeert, dat hij een vriend is van Charlotte. Ze kust hem op de wang. Kort daarop zit Renaud wéér op dezelfde metro. De extraverte Alice nodigt hem uit op een feestje. Daar komt een jongen naast Renaud zitten en schept tegen zijn vrienden op over de pijpbeurt die Charlotte hem net gaf. Het is wel duidelijk dat Renaud een oogje heeft op Charlotte. Het klikt bovendien tussen hem en de twee vriendinnen. Hij wordt meegevraagd voor een uitstap naar Bretagne waar gevoelens ontluiken, echter niet in de volgorde die in de lijn der verwachtingen ligt.

Met onze Franstalige albums maakten we wel de evolutie van Vivès in de juiste volgorde mee. Sindsdien is hij zich blijven verbeteren, zowel grafisch als scenariotechnisch. Maar au fond zijn de thema’s, de algemene sfeer en de onvoorspelbare afloop verwant aan elkaar. In de herfst volgen bij Casterman de vertaling van Hollywood Jan, over een verlegen schooljongen die onder bescherming staat van zijn ingebeelde vrienden Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Russell Crowe, en bij Bllaon het gebundelde oorlogsepos Voor het Rijk. ’s Mans productie ligt zeer hoog, maar inboeten aan kwaliteit doet het vooralsnog niet. Deze twintiger heeft op signeersessies naar verluidt telkens hordes mooie meisjes voor zijn tafel staan. Het is de prijs die hij voor zijn talent betaalt.

___________________________

___________________________

___________________________