Kuifje

Ogenblikje...

kuifje

Tekenaar: Remi Georges
Scenarist: Remi Georges
Uitgever : Casterman

Kuifje is de naam van de (fictieve) hoofdpersoon in De avonturen van Kuifje, een serie stripverhalen gemaakt door de Belgische striptekenaar Hergé (pseudoniem van Georges Rémi).

De eerste strip verscheen op 10 januari 1929 in het Frans bij de uitgeverij van Le Vingtième die de verhalen eerder had gepubliceerd in ‘Le Petit Vingtième’, een jeugdbijlage van dit blad. Het eerste stripalbum van Kuifje, die in het Frans Tintin genoemd wordt, is Kuifje in het land van de Sovjets. De afbeeldingen zijn volledig in zwart – wit. Na de uitgave van Tintin en Amerique neemt Casterman de uitgave op zich en pas later zullen de albums in kleur verschijnen. De eerste vertalingen van Kuifje in het Nederlands verschenen in 1946.

Ook werden enkele tekenfilms van speelfilmlengte gemaakt, en korte tekenfilms gebaseerd op de albums. In de jaren zestig verschenen bovendien twee echte speelfilms over Kuifje, Het Geheim van het Gulden Vlies en De blauwe sinaasappels. De sfeer van de stripverhalen is daarin zeer goed te proeven. Daarnaast werden tal van filmstroken gemaakt voor de toverlantaarn. Ook werden tassen, agenda’s, enzovoort uitgebracht met afbeeldingen van de held en zijn vrienden. Daarnaast verschenen onder meer postzegels en boeken over Kuifje, en een nieuw album, Kuifje en de Alfa – kunst, waarin het onvoltooide laatste verhaal van Hergé (schetsen en pentekeningen) is opgenomen.

Georges Rémi overleed in 1983. Op 21 mei 2007 werd door zijn weduwe, Fanny Vlamynck, in Louvain – la – Neuve de eerste steen gelegd van het museum dat aan hem is gewijd. Het Hergé – museum naar een ontwerp van architect Christian de Portzamparc opende zijn deuren op 25 mei 2009.

Op 22 mei 2007, de dag die Remi’s 100e geboortedag zou zijn geweest, vond in het Luxor Theater in Rotterdam de première van een musical over de onverschrokken reporter plaats. Deze was vijf jaar eerder al met veel succes in België opgevoerd, met onder andere Henk Poort in de rol van kapitein Haddock. Poort deed in de Nederlandse “reprise” weer mee. In juli 2007 werd de musical opgevoerd in Oostende.

Van 1946 tot 1992 bestond er ook een stripweekblad met de naam Kuifje.

___________________________

___________________________

___________________________