Major Arcanum

 

Major Arcanum

Tekenaar: Jacob Damien
Scenarist: Pécau Jean – Pierre
Uitgever : Silvester

In Major Arcanum trekt de jonge, speelse, schavuiterige Pandora op met Chance, ex – marinier en ex – beroepsgokker. De setting is eind jaren 1950, begin jaren 1960. Pandora is gegeerd door de stichting Vane die gebruikmaakt van Arcana – speelkaarten die het toeval lijken te manipuleren. Pandora bezit namelijk de kracht om daarmee om te gaan. Maar ze is ook een wispelturig meisje dat liever haar eigen koers vaart. Tijdens haar vlucht ontmoet ze Chance. Ze wordt achternagezeten door schietgrage nonnen terwijl Chance het aan de stok krijgt met enkele maffiosi die hem niet meer moeten door zijn vriendschap met Bugsy Siegel. Dan had hij maar beter niet naar Las Vegas teruggekeerd.

In een bepaalde mate hoort Major Arcanum bij De Verborgen Geschiedenis en ook nog Arcana waarvan deel 1 is vertaald door Talent en dat ook draait rond speelkaarten en een geheime overheidsorganisatie. Jean – Pierre Pécau mengt geschiedenis met fictie, fantasy met thriller, actie met het buddy – genre. En het levert een verfrissende cocktail op, hoofdzakelijk door het minderjarige meisje Pandora. Ze wil voor vol worden aanzien door Chance, maar heeft nog geen besef van de belangen die op het spel staan. Damien Jacob, kortweg Damien als pseudoniem, maakte van haar een guitige verschijning met net voldoende vrouwelijkheid om er nu al voor te vallen. Zijn tekenstijl spreekt ons trouwens erg aan. Opnieuw een ontdekking van Silvester.

In het Frans is Major Arcanum als vijfdelige reeks intussen afgerond. Momenteel is het duo werkzaam aan een verstripping van Une Brève Histoire de l’Avenir (Een Korte Geschiedenis van de Toekomst) naar de roman van Jacques Attali over de volgende vijftig jaar. Klinkt best interessant.

___________________________

___________________________

___________________________