Misty Mission

 

Misty.Mission

Tekenaar: Koeniguer Michel
Scenarist: Koeniguer Michel
Uitgeverij: Gorilla

Michel Kœniguer schreef tevoren het tweeluik Eightball Hunter. Voor Misty Mission zit hij alleen achter de stuurknuppel voor een meeslepend verhaal waarin vliegtuigen, helikopters, Vietnam en een familiedrama de dienst uitmaken.

Hij voert twee jeugdvrienden op, Nicholas Beaulieu en Joshuah Lacour, in 1967 in de Amerikaanse staat Alabama. Beaulieu is van rijke afkomst terwijl Joshuah de zoon is van een arbeider die voor Nicholas’ vader werkt. Josh’ vader is zwaar ziek geworden door zijn werk en hij spande een proces aan tegen Nicholas’ vader. Josh wil er liever niets mee te maken hebben. Er is iets ‘belangrijkers’: het huwelijk van Nicholas. Kort erop vertrekt hij namelijk naar Vietnam waar hij op de basis van Phu Cat als piloot is aangesteld. Ook Josh gaat naar Vietnam, maar dat moet hij in de eerste plaats doen als uitweg om niet naar de gevangenis te moeten. Op het thuisfront maken hun vriendinnen zich ongerust en zwellen de drama’s aan. Maar dat is allemaal klein bier met wat er de twee in Vietnam te wachten staat, op zowel de grond als in de lucht. Het gaat er explosief aan toe.

De Franse versie van deze nieuwe trilogie verscheen in de collectie Cockpit van Paquet waarin heel wat luchtvaartreeksen verschijnen. Ondertussen weten we dat vliegtuigliefhebbers een werkelijk bestaand nichepubliek vormen die ook in het Nederlandstalig gebied rondlopen. Er zit er zelfs een op onze redactie. En ze letten op de details! Heel veel luchtvaartscènes tref je niet aan in dit album, maar de weinige die er toe doen (met bommenwerpers en helikopters die je ook op de cover ziet) staan wel garant voor spectaculaire scènes. Die zijn ook mooier getekend dan de koppen van de personages waar er een en ander aan schort.

Los daarvan focust Kœniguer duidelijk op de mensen in dit verhaal. Hun Tour of Duty staat op de voorgrond. Zo valt er ook nog meer dan genoeg te genieten voor wie geen collecties over vliegtuigen nodig heeft om vooreerst een goed verhaal te lezen. We zijn er ook absoluut zeker van dat er in de volgende delen nog heel wat meer zal gebeuren. Het doet ons er tegelijk aan denken dat enkele van onze favoriete films aller tijden pure Vietnamfilms zijn (Apocalypse Now! Platoon! Casualties of War! Full Metal Jacket! The Deer Hunter! Rambo: First Blood!) en dat de Vietnamoorlog tegenwoordig niet meer aan bod komt. Misty Mission vult toch een beetje dat gemis op, hoewel er natuurlijk liever niets valt te missen aan oorlogsverhalen.

___________________________

___________________________

___________________________