Moesashi

 

Moesashi

Tekenaar: Mei, Bert van der
Scenarist: Meij Bert van der
Uitgever : Sherpa

Begin jaren negentig publiceerde de Nederlandse stripauteur Bert van der Meij drie albums over de Japanse samoerai Moesashi. Deze eigenzinnige bewerking van de roman van Eiji Josjikawa verwart vele lezers en verdwijnt dan ook al gauw uit het vizier. Nu bundelt uitgeverij Sherpa de drie oorspronkelijke delen in één mooie band.

Bij aanvang van het verhaal heet Moesashi nog Takezo en moordt en plundert hij in kleine dorpjes. Wanneer hij ingerekend wordt door ene Takoean die hem een louterende straf laat ondergaan, wordt Takezo Moesashi en leeft hij voor eer en respect. Zo ontmoet hij Kodjiro, een andere samoerai. Deze ontmoeting loopt uiteindelijk uit op een duel tussen beide. Veel meer dan deze enkele zinnetjes is er niet nodig om het verhaal samen te vatten. Een ingewikkelde plot was dan ook niet van der Meijs eerste bedoeling. In Moesashi tekent hij echter pure sfeer en emotie. De Japanse beleving van eer en schuld staat op het voorplan. De auteur kiest resoluut voor een minimum aan tekst en een maximum aan beeldbetekenis. Moesashi vereist dan ook een aandachtige lezer die zich laat opslorpen door de indringende vertelstijl van van der Meij.

Ook twaalf jaar na het verschijnen van het derde deel blijkt dit verhaal nog niets van zijn kracht verloren te hebben. Van der Meijs primitieve maar oh zo mooie tekeningen staan nog steeds overeind als een potige villa. We lijken trouwens een kleine van der Meij–revival te mogen meemaken, want eerder dit jaar verschenen al de twee delen van De Winnaar opnieuw. In ons taalgebied kunnen we van der Meijs œuvre gerust uniek noemen, met Moesashi als betwistbaar maar alleszins verdiend hoogtepunt.

___________________________

___________________________

___________________________