Nora Stalle

 

Nora.Stalle

Tekenaar: Sano Bruno Di, Walthéry François
Scenarist: Borgers Etienne
Uitgeverij: Gorilla

Na een vroegere samenwerking met tekenaar François Walthéry en zijn vroegere legerkameraad, scenarist Étienne Borgers voor de reeks Natasja verschijnt er nu een nieuwe reeks over pilote Nora Stalle. Zonder R. Het is een vintage Walthéry geworden.

Nora redt monteur Theo van het pak slaag van zijn leven en neemt hem mee op de moto naar het vliegveld Caudron-Renault in Guyancourt. Al vlug blijkt dat deze toevallige ontmoeting een vervolg zal krijgen want Nora (een vrijgevochten pilote) zal samen met Theo (een brutale, grote mond met een voorliefde voor de fles) een team moeten vormen om de raid Parijs-Moskou-Saigon-Shanghai met een Caudron-Simoun (een vliegtuigtype) tot een goed einde te brengen. Tijdens de voorbereidende vluchten helpen ze de verstekeling Peter Maas en krijgen het zo aan de stok met nazi-Duitsland. Ze rekenen en passant ook af met Leni, een Duitse spionne, en Dominique, een mannen/vrouwenverslindster. Uiteindelijk breekt de grote dag van de raid aan en vertrekken Nora en Theo om 65 uur later te landen in Shanghai. De tussenstop in Moskou brengt weinig problemen met zich mee, maar dan komt Tasjkent (Kazachstan) eraan en is Shanghai plots heel ver weg…

Het scenario staat bol van facts & figures waardoor we ons gemakkelijk in de tijdsgeest kunnen plaatsen van het Europa van 1935. Dat Étienne Borgers een missie heeft om onze algemene kennis te vergroten, is duidelijk en we laten het graag toe. Zeker wanneer we ons in het gezelschap vinden van Benny Goodman, Louis Armstrong en Django Reinhardt.

Het tekenwerk is, zoals we gewoon zijn van het duo Walthéry en Di Sano, af. Maar we maken ons wel de bedenking of de eerder humoristische tekenstijl niet een beetje afbreuk doet aan het realistische verhaal.

We zijn voldoende geprikkeld om uit te kijken naar de volgende aflevering. De beslissing van Strip2000-imprint Gorilla om enkel hardcovers uit te brengen — ook al is het tegen een verlaagde prijs — kan dat enthousiasme temperen, en dat is jammer.

___________________________

___________________________