Oktaaf Keunink

 

Oktaaf Keunink

Tekenaar: Neels Marc
Scenarist: Neels Marc
Uitgever : Brabant Strip

Oktaaf Keunink is een Belgische stripreeks, getekend en geschreven door Marc Sleen.

Oktaaf Keunink liep van 16 november 1952 tot en met 4 april 1965 in Ons Zondagsblad. In Wallonië verscheen de reeks als Octave Blaireau (“blaireau” is Frans voor das).

Het is een gagstrip voor volwassenen rond een wat oudere, brave, sullige kantoorbediende die onder de plak ligt van zijn bazige vrouw, Beva. In sommige gags oefent hij tijdelijk een ander beroep uit, maar meestal zien we hem op zijn “bureel” werken. Oktaaf Keunink had ook een vast adres: de Kladderpoelstraat 9 in het fictieve dorp Zwaaigem (allicht een woordspeling op Aaigem of Baaigem).

Veel gags draaien rond zijn pogingen om te gaan kaarten in café Bij Fons, al dan niet met toestemming van zijn vrouw. Ook heeft hij het geregeld aan de stok met zijn struise buurman, Balk (een karikatuur van journalist Jan De Spot). Balks vrouw leek dan weer als twee druppels water op Madam Nero uit de stripreeks Nero.

Oktaaf Keunink is vergelijkbaar met Doris Dobbel in de zin dat het beiden gagstrips zijn waarbij het hoofdpersonage een zeurende vrouw heeft en in de clinch ligt met een buurman die óók op Jan De Spot lijkt. Het verschil is dat de vrouw van Oktaaf Keunink véél baziger is.

___________________________

___________________________

___________________________