De Avonturen van een Vader en zijn Zoon

 

de.avonturen.van.een.vader.en.zijn.zoon

Tekenaar: Neels Marc
Scenarist: Neels Marc
Uitgever : Het Volk

De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke of De avonturen van een vader en zijn zoon was een Vlaamse stripreeks van Marc Sleen, auteur van onder andere De Avonturen van Nero en co.

De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke beperken zich vaak tot gags van één pagina met in de hoofdrollen Piet Fluwijn (de vader) en Bolleke (de zoon). De moeder komt zelden in beeld. De reeks bevestigt het klassieke gezinsmodel van de periode: moeder zorgt voor boodschappen en huishouden, vader werkt op kantoor, in zijn vrije tijd leest hij de krant, knutselt, of werkt in de tuin. Daarentegen was een gezin met slechts één kind niet gebruikelijk in die tijd.

Op Kerstdag 1944 verscheen in “Ons Volk” de eerste gag rond Piet Fluwijn. Hij had toen al zijn karakteristieke kale hoofd en zwarte snor, maar van Bolleke was nog geen spoor te bekennen. Een jaar later, op 27 december 1945 ging de reeks pas echt van start in het weekblad Ons Volkske. Piet Fluwijns zoon, Bolleke (toen nog “Bommeke” genoemd), maakte hierbij zijn debuut. Vanaf 3 april 1947 werd de gagreeks ook in ’t Kapoentje gepubliceerd, al heette Bolleke in het begin nog “Bolletje”. Op 14 april 1965 verscheen de laatste aflevering. Tussen 1957 en 1965 verschenen er 10 albums rond de reeks. De serie werd door Hurey en later Jean – Pol nog een tijdje in het stripweekblad Pats voortgezet tot ze in 1974 definitief ten einde kwam. Piet Fluwijn en Bolleke verschenen ook in “Le Petit Luron”, de kinderbijlage van het weekblad “Samedi” als: “Miche et Celestin Radis”.

___________________________

___________________________

___________________________