Darth Vader

 

Darth.Vader

Tekenaar: Larroca Salvador
Scenarist: Gillen Kieron
Uitgever: Planeta Cómic

Het is zo ver, de nieuwste Star Wars-film loopt in de cinema en het ziet ernaar uit dat die wereldwijd potten zal breken. Episode VII: The Force Awakens is de voorbode voor een jaarlijkse stroom films waarbij we al zeker tot 2020 gebeiteld zitten. Behalve de twee bijkomende sequels (Episode VIII in 2017 en IX in 2019) komen er ook nog Anthology-films in 2016 (Rogue One, over een groep ex-soldaten die de plannen van de Death Star willen stelen), 2018 (over de jonge Han Solo) en 2020 (over premiejager Boba Fett). Waar we het voorbije jaar reikhalzend naar uitkeken om in een multiplex te gaan bekijken, was op papier al langer aan de gang met officiële verstrippingen van bestaande verhalen en nieuwe vertellingen in een almaar uitdeinend universum spin-offs. Van de twee nieuwste reeksen Skywalker Slaat Toe en Darth Vader strekt het tot aanbeveling om met Skywalker te beginnen.

Deze cyclus speelt zich net na Star Wars: A New Hope af (het wordt druk in dit tijdperk). De Death Star is vernietigd, maar het keizerrijk is daarom nog niet op de knieën gedwongen. Luke, Han, Chewie, Leia en de rest van onze rebellenvriendjes hebben het nu gemunt op de grootste wapenfabriek van het keizerrijk. Makkelijker gezegd dan gedaan. De arbeiders blijken slaven te zijn waardoor de rebellen een bijkomende reddingsoperatie wacht terwijl Darth Vader poolshoogte komt nemen. Het komt tot een lightsabergevecht tussen Luke en Vader, maar Luke is nog niet de volgroeide Jedi die we uit de vervolgfilms kennen. Het gaat er heet aan toe in en rond de fabriek.

Dit is een prima toevoeging op de befaamde ruimtesaga waarin de nadruk helemaal op actie ligt. De rol van C-3PO zorgt voor een komische noot, Chewbacca moet een belangrijke beslissing nemen en Darth Vader bewijst nog maar eens waarom hij een van de gemeenste schurken is die ooit door iemand is bedacht. Het realisme van John Cassaday is schools, temeer omdat de acteurs uit de film waarheidsgetrouw zijn getekend. We hebben te veel de indruk dat hij foto’s of videobeelden heeft nagetekend. Gelukkig is er nog zijn eigen inbreng om te flirten met dynamische perspectieven, een filmische decoupage en andere effecten die overtuigend op papier pakken. Van zowel John Cassaday als Jason Aaron zagen we de voorbije maanden comicreeksen in vertaling verschijnen bij Standaard Uitgeverij / Marvel, zijnde het door Cassaday getekende Uncanny Avengers en het door Aaron geschreven Thor – God of Thunder. En die vielen allebei in meer dan goede aarde. Dark Dragon Books brengt het vervolg van deze cyclus in korte tijd uit. Al goed want er staan nog meer van dergelijke spin-offs in de gang te wachten.

De aanval van de rebellen in Skywalker Slaat Toe komt ter sprake in deze andere spin-off waarin we Darth Vader op de voet volgen. Hij brengt een bezoekje aan Jabba the Hutt om een dag eerder dan gepland te komen onderhandelen. Uit eigenbelang. Een dag eerder moest hij zich bij keizer Palpatine verantwoorden voor het verlies van de wapenfabriek en van de Death Star. Palpatine windt er geen doekjes om. Hij acht Darth Vader medeverantwoordelijk en vernedert hem met de woorden: “Je denkt dat je slim bent, maar niets is minder waar. Je bent een gereedschap. Je bent een volger, geen leider”. Vader wordt opgesolferd met een luitenant die al zijn communicatie moet rapporteren. In dit verhaal over waar leiderschap weten we dat Lord Vader net wel slimmer is dan Palpatine beweert.

We hoeven er niet aan te twijfelen, van alle Star Wars-albums die al zijn vertaald, is deze Darth Vader het aantrekkelijkst getekend… hoewel Luke Skywaker er uitziet als een debiel. De Spaanse tekenaar Salvador Larocca heeft er al een uitgebreide carrière opzitten voor nogal wat superheldenreeksen van Marvel (Avengers, Fantastic Four, Ghost Rider, Invincible Iron Man, Spider-Man, X-Men,…). Hij slaagt erin om een steevast met masker getooide Darth Vader een bepaalde expressie mee te geven. Je ziet dat hij als een kind ontgoocheld is na het standje van Palpatine en op de koop toe moet inboeten aan vertrouwen bij zijn meerdere.

Scenarist Kieron Gillen (van de bij Standaard Uitgeverij vertaalde Iron Man) zorgt voor diepgang door die verhouding uit te spitten, ook met anderen zoals grootadmiraal Tagge die zich gedraagt als een meester over Vader. Hij zegt ‘m zelfs vlakaf dat hij is getraind om Vader te gebruiken. Incasseren, geduldig afwachten en plannetjes smeden om vervolgens genadeloos toe te slaan, dat is de kern van deze spin-off en eigenljk ook van Darth Vaders eigenheid. Jup, deze spin-off is een rijke aanwinst om meerdere redenen.

___________________________

___________________________