Overlevenden

 

overlevenden

Tekenaar: Oliveira Luis Éduardo de
Scenarist: Oliveira Luis Éduardo de
Uitgever : Dargaud

Schrijver en tekenaar Léo heeft duidelijk de smaak te pakken. Met deze nieuwe serie voegt hij weer een verhaal toe aan zijn De Werelden Van Aldebaran. Die werelden omvatten al drie verhaalcyclussen: Aldebaran, Betelgeuze en het nog lopende Antares. In de bestaande verhalen volgen we hoofdpersoon Kim en haar metgezellen bij het koloniseren van verre planeten. Voor deze nieuwe episode onder de titel Overlevenden met als ondertitel Kwantumanomalieën kiest Léo voor een frisse ploeg. We ontmoeten twaalf jongelingen die gestrand zijn op een vreemde, bewoonbare planeet. Zo te zien kiest Léo wel weer voor een vrouwelijke protagonist in de vorm van de blonde Française Manon Servaz. De ruimtesloep waar we de groep jongelingen in aantreffen, is losgemaakt van moederschip Tycho Brahe dat op weg was naar Aldebaran en is ontsnapt aan een onverklaarbaar fysisch fenomeen van desintegratie door kwantumanomalieën. We krijgen hier aan het begin van het album nog wel een quasiwetenschappelijke uitleg over, maar Léo bewaart dit onderwerp waarschijnlijk voor latere delen. We richten ons eerst op de introductie van de jonge kolonisten en hun kennismaking met de planeet GJ 1347. Dat leest in het begin een beetje saai want er moet veel uitgelegd worden. We zien daarom op de eerste bladzijden veel pratende hoofden tegen de achtergrond van een kale ruimtesloep, maar zodra we naar buiten gaan en Léo zijn fantasie weer de vrije loop kan laten gaan, zien en voelen we de potentie van deze nieuwe episode. In een vlot tempo worden er een aantal verhaallijnen neergezet met genoeg aanknopingspunten voor spannende vervolgdelen.

Het is bekend dat Léo veel plezier schept in het creëren van zijn verre werelden, bewoond door intelligente wezens en exotische diersoorten en bedekt met bijzondere flora. Zijn ideeën zijn blijkbaar zo omvangrijk dat hij aan meerdere projecten tegelijk werkt om alles kwijt te kunnen. Want naast De Werelden van Aldebaran schrijft hij ook nog de verhalen voor de reeks Verre Werelden en samen met Rodolphe schrijft hij de scenario’s voor de succesvolle reeks Namibia, het vervolg op Kenya waarvoor hij destijds ook het tekenwerk verzorgde.

Cynici onder ons zullen wellicht van oordeel zijn dat Léo ons meer van hetzelfde voorschotelt, maar liefhebbers zullen deze nieuwe episode weten te waarderen. Voor nieuwe lezers kan Overlevenden een goed begin zijn om kennis te maken met de zeer menselijke sciencefictionwerelden van deze productieve en sympathieke Braziliaan.

___________________________

___________________________

___________________________