Prins Valiant

 

prins.valiant

Prins Valiant (Engels: Prince Valiant) is een serie stripverhalen gecreëerd door de Amerikaanse tekenaar Hal Foster. De strip werd vooral getekend voor Amerikaanse kranten. Het verhaal speelt zich af rond de Arthurlegende.

De strip verscheen voor het eerst op 13 februari 1937, toen Hal Foster 44 jaar oud was. Foster zou de strip blijven tekenen tot 16 mei 1971 als pagina 1788 uitkomt. Daarna nam John Cullen Murphy de taak over. In Nederland is Prins Valiant een aantal malen gepubliceerd. De bekendste uitvoering is de tweewekelijkse uitgave van kruideniersketen Vivo, 1966 – 1968. Deze serie stopte met aflevering 55. In de jaren ’90 heeft Semic Press de serie opnieuw uitgegeven. Tussendoor zijn steeds enkele min of meer afgeronde verhalen verschenen in grote en kleine formaten, in kleur of zwart – wit.

Hal Foster tekende aanvankelijk Tarzan strips voor United Features Syndicate. Maar ontevreden over de manier waarop ze zijn werk behandelden en het feit dat hij het geesteskind van iemand anders tekende, besloot hij op een volledig eigen creatie over te stappen: “Prince Valiant”. De strip kreeg als subtitel “In the days of King Arthur” en werd door King Features in de kranten van William Randolph Hearst gepubliceerd.

In deze stripreeks wordt geen gebruik gemaakt van tekstballonnen, tekst staat als verhalend blok ergens binnen het kader van een tekening.

___________________________

___________________________

___________________________