Ramiro

 

ramiro

Tekenaar: Cutsem William van
Scenarist: Cutsem William van, Stoquart Jacques
Uitgever : Dargaud, Lombard

In 1977 bracht uitgeverij Dargaud heet eerste deel van een nieuwe serie op de markt. De reeks was getiteld Ramiro en werd geschreven door Jacques Stoquart met tekenwerk van William van Cutsem (William Vance). De serie brengt de lezer naar het Spanje van rond 1195. Dit is de periode dat een groot deel van het Ibirisch schiereiland in handen was van de Berbers die het islamitische geloof aanhingen. Zij hadden hun hoofdstad in Cordoba. De koninkrijken in het Noorden (León, Navarra en Castilië) waren christelijk. Het waren ook deze koninkrijken die aan de basis stonden van de herovering van Spanje, een periode die wordt aangeduid als de ‘reconquista’. Maar tussen de christenen was lang niet alles koek en ei. Zou voerden León en Castilië een onderlinge strijd om de macht. Na de nederlaag van koning Alfonso XIII van Castilië bij Alarcos tegen de Moren sloot koning Alfonso IX van León een verbond met de Moren. Hoewel getracht werd om de verhoudingen tussen de twee rivaliserende koninkrijken te verbeteren kwam hier niet veel van terecht. In 1230 wordt León onder het gezag van Castilië gebracht. De verhalen over Ramiro spelen dus rond 1195 met de nederlaag bij Alarcos.
Jacques Stoquart werd op 21 april 1931 geboren in Frameries, een plaats in België die ligt in de Borinage. Omdat hij denkt aan een carrière als illustrator volgt hij een opleiding aan het Institut Saint – Luc in Mons. Door het vroegtijdig overlijden van zijn vader is hij gedwongen om deze opleiding te verlaten en treedt hij in militaire dienst. Nadat hij zijn dienstplicht heeft vervuld vind hij werk en wordt bij dit bedrijf uiteindelijk het hoofd van de afdeling die zich bezig houdt met advertenties. Een aantal jaren later wordt hij het hoofd van een blad voor de scouting genaamd Pleins Jeux. Jacques Stoquart raakt zeer betrokken bij het jeugdwerk. Nadat hij een aantal jaren voor verschillende advertentiebureau’s gaat hij in 1973 werken als een freelancer. Dit is ook het tijdvak dat hij terecht komt in de wereld van de strips. Aanvankelijk verzorgde hij illustraties. Nadat hij in 1974 Michel Greg heeft ontmoet gaat hij zich meer toeleggen op het schrijven van scripts. Hij schreef scenario’s voor Mitacq (Stany Derval), Follet (Ivan Zoerin), Vance (Ramiro) en Eric (Verhalen en Legende). Zijn verhalen verschijnen in het blad Kuifje (Tintin). Omdat sommige verhalen ook in Robbedoes (Spirou) verschijnen schrijft hij deze onder het pseudoniem Lemasque. Hoewel hij zich een aantal jaren terugtrok uit de stripwereld keerde hij in 1986 op aandringen van zijn vriend René Follet weer terug met scripts voor onder meer de strip Jean Valhardi.
William Vance, wiens echte naam William van Cutsem is, werd geboren op 08 september 1935 in Anderlecht. Hij debuteerde in de wereld van de strips in 1962. Van zijn hand verschenen onder meer de strips Bruno Brazil, en XIII.

___________________________

___________________________

___________________________