Ridder Bauknecht

 

Ridder.Bauknecht

Tekenaar: Snelders Jeroom
Scenarist: Snelders Jeroom
Uitgeverij: De Harmonie

Te Lui voor 3D is een 32 pagina’s tellend gevalletje van Ridder Bauknecht door Jeroom. Dit reeksje begon in Humo als een persiflage op De Rode Ridder en maakte in het begin gebruik van de oorspronkelijke tekeningen uit de klassieke reeks maar met andere teksten. Sampling heet dat, een procedé waar Jeroom al Photoshoppend zijn handelsmerk van heeft gemaakt. Die grappen zijn niet opgenomen in deze bundel. Jeroom veranderde later van techniek door originele prenten en coverillustraties uit De Rode Ridder gewoon na te tekenen in zijn eigen krakkemikkige stijl.

Grafisch stelt Ridder Bauknecht dan ook niemendal voor. Maar dat geeft niet want zowat elke pagina, die meestal bestaat uit twee aan elkaar geklitte halve paginagags spreidt een intens gevoel voor sprankelende humor tentoon. En voor wie zelf een liefhebber is van De Rode Ridder is er dubbel zoveel pret verzekerd. De nieuwe context waarin Jeroom een bruinharige Johan, euh, Bauknecht plaatst is werkelijk hilarisch. Hij jongleert met alle ridderclichés, voegt er moderne elementen aan toe, heeft een hekel aan Heineken en speelt ook nog eens met het stripmedium. Jerooms komische talent is grenzeloos. Zijn feeling voor timing en pauzes is overwegend uitmuntend. De beknopte teksten zijn to the point.

Jeroom houdt er niet van om reeksen langer te laten duren dan strikt noodzakelijk. Van zodra een Reetman of een Jos het Debiele Ei te populair dreigt te raken, is zijn reflex om te stoppen met die reeks. Jammer voor Ridder Bauknecht want van hem verlangen we wel meer grappen. Een dubbel zo dik album aan dezelfde prijs van 19,95 euro ware eventueel meer aangewezen want de grappen worden nu wel heel duur betaald.

___________________________

___________________________