Roboboy

 

Roboboy.

Tekenaar: Cromheecke Luc
Scenarist: Linthout Willy
Uitgever : Dupuis

Na vijf albums bij het nu opgedoekte Mezzanine (een toenmalig onderdeel van Ballon Books, thans Ballon Media, waartoe ook Dupuis behoort) was de vraag of er nog nieuwe albums zouden verschijnen van Roboboy de Supersnotneus. Temeer omdat nieuwe gags blijven verschijnen in het Nederlandse jongerentijdschrift Taptoe. Die vraag werd eerder al beantwoord door een aankondiging van uitgeverij Catullus, de eigen uitgeverij van Jean-Marc van Tol, gekend van Fokke en Sukke. Voor een albumprijs van 4,95 euro heeft Roboboy zelfs een concurrentieel voetje voor.

Ook de uitwerking heeft wat te bieden. Roboboy is een robotjongetje afkomstig van de planeet Kryptobot waar hij werd samengesteld met onderdelen van volkeren op andere planeten. Zo biedt zijn lichaam een onuitputtelijke stroom van mogelijkheden en hulp bij problemen om op te lossen, maar net zo goed doen andere kenmerken hem in precaire suituaties belanden. Op Aarde wordt hij geadopteerd door het kinderloze echtpaar Kwabbelmans die hem willen opvoeden als een eigen zoontje met alle gevolgen en confrontaties als waakzame ouders vandien.

Scenarist Willy Linthout voelt zich al zeer goed thuis in het absurdistische, komische stripgenre door zijn hoofdwerk aan de stripreeks Urbanus. Ook in Roboboy is geen situatie te gek om er een uitweg op te verzinnen en snel tot een besluit te komen dat de gag afrondt. Dat Roboboy verzot is op olie en verliefd is op de meisjes in zijn klas zijn dankbare bronnen voor vermakelijke gags. Luc Cromheecke bedient zich van een eenvoudige tekenstijl om alles helder, maar toch zwierig in beeld te brengen.

___________________________

___________________________

___________________________