Rock Mastard

 

Rock.Mastard

Tekenaar: Boucq François
Scenarist: Belkrouf Karim
Uitgeverij: Lombard

Fans aller landen, juicht! Rock Mastard is terug! 23 jaar nadat onze superheld in Fluide Glacial met zijn vrachtvliegtuigje in opdracht van het Vaticaan wijwater moest rondbrengen in de ganse wereld, vertrouwt regisseur François Boucq eindelijk een nieuw avontuur toe aan het witte papier. Meer nog, in de schaduw van onze absolute topheld heeft Boucq niemand minder dan Jérôme Moucherot, oftewel dé Fré van der Mugge, gecast voor de rol van Gus, de assistent van uw geliefde onrechtbestrijder.

Vlug het verhaal: kort voor het einde van de tweede wereldoorlog stort een bommenwerper, bestuurd door eliteleden van de Waffen SS, neer in het Amazonewoud. Enkele jaren later arriveert een groepje Duitsers onder leiding van een welgeschapen Teutoonse helleveeg in een godvergeten bar diep in het oerwoud. Aan de toog zitten jouw twee helden, Rock en Gus, rustig te genieten van hun Daiquiri on the Rocks. Uit de jukebox kraakt het onvermijdelijke “Een Moederhart, een Gouden Hart”, de favoriete single van onze stoere hartenbreker. De doortastende Eva heeft echter een dwingende opdracht voor Rock: vindt haar verloofde, de piloot van de bommenwerper terug! Und schnell! Maar onze Rock Mastard is er de man niet naar om opdrachten van een vrouw te aanvaarden en weigert. Helaas heeft die duivelse Walküre een doorslaggevend argument! In een mum van tijd steelt ze Rocks plaatje en dreigt ze ermee een kras te maken op het tere vinyl. Zal Rock kraken? Fraülein telt tot 79…

Rock Mastard is een pure B-film in stripformaat. Het ultieme eerbetoon van Boucq (Bouncer, Maankop, Fré van der Mugge) aan Mel Brooks. De persiflages zijn ontelbaar: Shukumeï, Jurassic Parc, Maarten Milaan, Casablanca, Tembo Taboe, Indiana Jones,… Losjes in beeld gebracht maar gezegend met pure Monty Python-dialogen van zielsverwant Karim Belkrouf. Eindelijk een strip — of is het nu toch een film? — die tegelijk leesbaar én over the top is.

Eén minpuntje: de huidige dvd-trend indachtig is bij het album een Making Of bijgevoegd. Acht hilarische pagina’s met special effects, gesprekken met de stand-ins, bloopers (giraffen in de Amazone,…) en vooral een zicht achter de schermen van de casting. Zo leert u waarom dé Rock Mastard de hoofdrol heeft gekregen in deze filmstrip en niet Superman, Blueberry of… ja zelfs Kuifje. Helaas vond de uitgever het nodig deze extra’s enkel mee te geven bij de Franstalige eerste druk… Laat het uw plezier niet bederven; haal de ijsbonbons uit de frigo, neem uw lief goed vast en geniet van de hoofdfilm. Schnell!

___________________________

___________________________