Roel Dijkstra

 

roel.dijkstra

Tekenaar: Steeman Jan
Scenarist: Brandt Andries
Uitgever : Oberon

Roel Dijkstra is een van oorsprong Nederlandse reeks stripalbums over voetbal, ontsproten aan het brein van de tekenaar Jan Steeman en scenarist Andries Brandt (delen 1 – 10). Later werd de reeks voortgezet met respectievelijk tekeningen van Keith Watson en scenario’s van Dave Hunt (delen 11 – 12), Keith Watson en Jaap Bubenik (delen 13 – 18), Lebovic Marinko en Jaap Bubenik (deel 19), Lebovic Marinko en Roy Robson (delen 20 – 21).

Hoofdpersoon Roel Dijkstra is een blonde Nederlandse voetballer die uitgroeit tot een international voetbalheld. Hij start zijn carrière bij de lokale voetbalclub “FC Leidrecht”, die uitkomt in de tweede divisie. Zijn voetbalkwaliteiten blijven niet onopgemerkt en een internationale transfer kan dan ook niet uitblijven. Hij vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk waar hij uitkomt voor “FC Hadfort en waar hij met aanpassingsproblemen te kampen krijgt. Gedurende zijn carrière voetbalt hij nog voor het Corsicaanse “FC Union” en na zijn terugkeer in Nederland bij “FC Rapiditas”. Dijkstra raakt verwikkeld in velerlei omstandigheden, waaronder louche clubvoorzitters, omkoping en persoonlijke problemen. Tegelijkertijd moet hij onder meer voetballen tegen degradatie, spelen om de beker of het landskampioenschap en heeft hij een felle concurrentiestijd met medespelers.

Medio 2009 maakt men in het uit de as herrezen stripblad Eppo melding van een aanstaande come – back van Roel Dijkstra. De redactie heeft de beslissing inmiddels genomen; een tekenaar en een scenarist worden echter nog gezocht.

___________________________

___________________________

___________________________