Six

 

Six

Tekenaar: Sánchez Casado Javi
Scenarist: Pelaez Philippe
Uitgeverij: Dargaud

Nieuwe western, weliswaar met een eigen aanpak, van scenarist Philippe Pelaez voor de Spaanse tekenaar Javier Sánchez Casado. Samen maakten ze het verhaal Een Stukje Spinazietaart. Pelaez is een goede scenarist die we ook kennen van onder meer De Bultenaar van Montfaucon, Oliver & Peter, Oorlogswijn en Parallel.

Ze zijn met zes. Zes personages die door het lot worden samengebracht. Zes buitenbeentjes die elkaar toevallig ontmoeten tijdens hun omzwervingen en een uniek gezelschap vormen: een jonge wees met maar één oog, een zeventienjarige prostituee, een deserteur uit het leger, een afvallige native, een weggelopen slaaf en een non die uit haar ambt werd ontzet. Het is de jaren 1850 en het Amerikaanse Westen is een gebied met slecht afgebakende grenzen, waar geweld heerst en gebiedsuitbreiding wordt gedreven door geld en religie.

Six is geen western pur sang, want die bestaan niet. ‘De western’ is geen historische werkelijkheid, maar eerder een opeenvolging van gebeurtenissen die door literatuur en film zijn uitvergroot. Maar Six haalt de wetmatigheden van de western niet onderuit: ze onderstreept net de gebreken van het genre waarin de indiaan wild, de zwarte man afwezig en de vrouw onzichtbaar is.

___________________________

___________________________