Team Rafale

 

Team.Rafale

Tekenaar: Loutte Eric
Scenarist: Zumbiehl Frédéric
Uitgeverij: Dupuis

Luchtvaartstrips. Ooit basisreeksen in onder andere Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ooit het speelveld van grootmeesters als Jean-Michel Charlier, Victor Hubinon, Albert Uderzo, Jijé, Albert Weinberg,… Ooit een beetje sluimerend, maar sinds een aantal jaren terug in full throttle met nieuwe reeksen zoals Wunderwaffen, Lady Spitfire, De Woestijnvalk, De Rode Baron, Buck Danny “Classic” en andere.

Luchtvaartstripjunkies. Groep mensen die pavlovreacties vertonen bij dog-fights, war birds en andere glimmende machines. Die niet kunnen weerstaan aan een cover met schroef en vleugels en die ergens nog wel een schaalmodel staan hebben om Stuka-gewijs de poes met een perfecte geluidsimitatie de duivel aan te doen. We bekennen, we zijn er ook een. Ons geluk kon dan ook niet op toen we de bespreking van het eerste album van deze nieuwe vertaalde reeks (in de afgelopen tien jaar verschenen al negen delen in het Frans) toegewezen kregen. De cover (zie ook Buck Danny 41: Opdracht Apocalypsis) sprong bij de stripboer alvast in het oog.

Tekenaar Éric Loutte (Alfa – Eerste Wapenfeiten, Biggles) bewieroken we graag voor de luchtscènes. Ze zijn geloofwaardig, gedetailleerd, met gevarieerde standpunten en de dertien bladzijden lange ontsnappingsvlucht uit het bouwterrein is een absoluut hoogtepunt. Zodra de menselijke interactie en dialogen er echter aankomen, worden we een beetje onverschillig. We storen ons aan de bordkartonnen personages, aan het gebrek aan achtergronden, aan de vreemde poses, aan de toeristische plaatjes.

Het gevolg hiervan is dat Frédéric Zumbiehl (de scenarist van Buck Danny en de “Classic”-spin-off) ons niet kan meeslepen in het verhaal. We betrapten ons erop dat we de bladzijden met veel personages vlug omsloegen om des te langer te genieten van de vliegtuigen in actie. Zumbiehl doet zijn best om een relatief origineel verhaal af te leveren, maar er is toch wel de zeer herkenbare premisse. De Franse testpiloot Nolane moet de Rafale voorstellen op de luchtshow van Jakarta en wordt daarbij gedwarsboomd door moslimterroristen en/of een concurrerende firma van Dassault. Sidekick Jessica Nate staat hem bij en krijgt eveneens met sabotage af te rekenen.

Onze hooggespannen verwachtingen zijn dus niet volledig ingevuld, maar met dit eerste album zijn er zeker geen potten gebroken. We verwachten dat de tandem Loutte/Zumbiehl zal groeien en Team Rafale ons nog leuke tijden zal bezorgen.

Tot slot nog een bekentenis. We zijn absolute fan van heel wat Franse producten, behalve als ze ons door de strot geduwd worden. De Rafale ziet er niet onaardig uit, maar of dit de opvolger van de F-16 moet worden…

___________________________

___________________________

___________________________