Vinci

 

Vinci

Tekenaar: Chaillet Gilles, Jailloux Marc
Scenarist: Convard Didier
Uitgever : Glénat

1519, de koning van Frankrijk brengt een bezoek aan de abt van het cisterciënzerklooster Vauluisant met het verzoek een geheimzinnig schilderij te verbergen. Het schilderij wekt de afschuw van de abt op en de koning vertelt hem de geschiedenis erachter. Het verhaal verplaatst zich dan naar Milaan, 1494. Een lijk van een notabele wordt gevonden met een gruwelijke verminking: het gezicht van de man ontbreekt. Het hoofd van politie, provoost Vittore, staat onder de druk om deze tot de verbeelding sprekende moord op te lossen. Wat is er waar van de vreemde verhalen rond monsters die uit het water komen. Of een vliegend monster in het geval van de tweede moord? Vittore roept de hulp in van de kundige duizendpoot Leonardo Da Vinci. Deze geniale artiest lijkt zelf ook zo het een en ander aan geheimen te hebben. Hebben ze een connectie met de moorden? Mysteries alom. Genoeg stof voor het volgende deel.

Vinci is een rechtlijnige vertelling van Didier Convard. Maar duidelijk beter uitgewerkt dan Gilles Chaillet het zelf doet in zijn reeks Vasco. Convard weet goed te doseren en dat maakt het prettig lezen. Wel worden er details vrijgegeven voor de lezer die de provoost Vittore nog niet weet. Of worden we expres op het verkeerde been gezet? Het moet dus nog blijken of dit verhaal net ietsje meer blijkt te zijn.

Chaillet is natuurlijk een weergaloos tekenaar voor wat betreft steden, decors, gebruiksvoorwerpen enzovoort. Zijn personages zijn jammer genoeg altijd wat stijf neergezet met weinig expressie. Zijn stijl blijft nog altijd dicht tegen zijn leermeester Jacques Martin aanleunen. Toch beschouwen we dit als het beste werk van Chaillet tot nu toe. Zeker omdat de hulp van Convard voor het scenario een verrijking is ten opzichte van zijn middeleeuwse bankiersreeks Vasco.

___________________________

___________________________

___________________________