Zwaluwenspel

 

Zwaluwenspel

Tekenaar: Abirached Zeina
Scenarist: Abirached Zeina
Uitgeverij: Oog & Blik

Met de huidige hausse aan graphic novels, leek een geëngageerd verhaal over de weinig gekende regio van Libanon dan ook een geheid succes voor een uitgeverij als Oog & Blik. De afgelopen weken kon er inderdaad moeilijk om Zeina Abirached en haar Zwaluwenspel heen gekeken worden. Niet alleen De Stripspeciaal-Zaak stak haar een microfoon onder de neus voor een interview, ook onze collega’s van de dagbladen, weekpers en zelfs de televisie nodigden haar maar al te graag uit. Bij zoveel media-aandacht begint natuurlijk ook de twijfel te groeien. Is Zwaluwenspel wel alle aandacht waard of vallen we massaal voor de achtergrond van de auteur?

Het antwoord is eenvoudig. Zeina Abirached heeft met Zwaluwenspel een bijzonder ambiteuze strip gemaakt. Het spreekt voor zich dat het ritme nog hier en daar wat hapert en dat sommige passages overbodiger lijken dan andere, maar toch boeit dit album. Grafisch staat Abirached stevig in haar schoenen en met een diploma grafische kunsten onder de arm staat niets een doorbraak in de weg. Haar tekeningen doen door de zwart-witcontrasten meteen denken aan auteurs David B. of Marjane Satrapi, maar Abirached beheerst haar stijl duidelijk beter dan de beide andere. Ze werkt haar tekeningen tot in de puntjes af, tot aan de grens van het louter picturale. Hier en daar lijken haar tekeningen eerder een mix van symbolen en tekens, dan wel een portret van mensen van vlees en bloed. Gelukkig maakt ze ruim gebruik van de vele mogelijkheden van de beeldtaal om haar verhaal op de juiste momenten aan te scherpen.

Het verhaal is puur autobiografisch van oorsprong. Zeina’s ouders woonden in haar jeugd in een appartementsgebouw in Beiroet. Wanneer haar ouders op bezoek zijn bij haar grootmoeder, breekt er een bomalarm uit. De buren van de familie Abirached vangen de kinderen op en in de korte periode van het bomalarm leren we de verschillende figuren uit hun gebouw heel wat beter kennen. Meer dan genregenoot Persepolis is Zwaluwenspel het verhaal van een hele groep mensen die toevallig samen onder één dak leven. De auteur toont een groot talent voor karakterwerk en samen met de voldragen tekeningen maakt dit van Zwaluwenspel een knap debuut dat doet uitkijken naar volgend werk, dat in december 2008 in het Frans verschijnt.

___________________________

___________________________